Het verhaal achter de naam van het dochtertje van prins Harry en Meghan

Maandenlang hielden bookmakers zich bezig met de naam die prins Harry en hertogin Meghan zouden geven aan hun dochter, maar 'Lilibet' kwam als een verrassing. Al blijkt nu dat prins Harry ooit een duidelijke hint gaf!

Koosnaampje

Het dochtertje van Harry en Meghan is vernoemd naar haar overgrootmoeder, Queen Elizabeth. 'Lilibet' is het koosnaampje dat de Queen al bijna haar hele leven draagt. Toen (destijds prinses) Elizabeth nog een peuter was, kon ze haar eigen naam niet uitspreken en klonk het meer als 'Lilibet' – iets wat haar vader, de latere koning George V, al snel overnam. Ook prinses Margaret ging het koosnaampje gebruiken voor haar oudere zus.

De roepnaam werd dus alleen gebruikt door intimi, maar was wel bij het grote publiek bekend. Zo schitterde de 3-jarige prinses in april 1929 op de cover van Time, met als onderschrift 'Princess Lilybet'.

Ook prins Philip noemde zijn echtgenote steevast 'Lilibet'. Met het overlijden van de hertog van Edinburgh twee maanden geleden werd wel gezegd dat ook het lieve koosnaampje voor de Queen verdween. Tot nu toe dus, want de Sussex'jes hebben ervoor gezorgd dat de naam drie generaties later weer terugkomt.

Toestemming en hints

Prins Harry heeft wel eerst toestemming gevraagd aan Queen Elizabeth om haar koosnaam door te geven aan zijn dochter. Ook andere familieleden zouden al voor de geboorte van Lili op de hoogte zijn geweest van deze keuze.

Maar wij hadden misschien óók al kunnen weten dat prins Harry deze naam in het vizier had. In 2019, toen hertogin Meghan in verwachting was van haar eerste kindje en de Sussex'jes een bezoek aflegden aan een schoolklas, vroeg prins Harry aan een moeder hoe zij de naam van haar dochter Lily spelde. Dus ook voor de eerste baby, die later een jongetje bleek te zijn, hadden ze deze roepnaam waarschijnlijk al in gedachten.

Dat de volledige naam echter Lilibet is geworden, had niemand verwacht. Volgens koningshuisdeskundige Marc van der Linde is het een mooi gebaar. “Ze kiezen wel heel duidelijk voor de privénaam van Elizabeth”, vertelt hij. “Waar ze dus eigenlijk ook mee zeggen: er is nog steeds contact.”

Bron: Beau Monde | Beeld: BrunoPress, Instagram

Laatste nieuws

restaurants

6 Trucjes van restaurants waardoor je meer uitgeeft

Buiten de deur eten is iets wat velen zien als een luxe gelegenheid, en het kan ook nog eens best prijzig zijn. Want met een flesje wijn (of twee,) een voor-, hoofd- en nagerecht én nog wat fooi toe, loopt zo'n avondje dineren al snel flink in de kosten. Maar wist je dat restaurants ook nog eens gebruik maken van kleine trucjes, waardoor jij onbewust nóg meer geld uitgeeft? Je lees ze hieronder.