Mr. & Mrs. Hale: het liefdesverhaal van kunstenaarsechtpaar Philip Leslie Hale en Lilian Westcott Hale

De gevoelens tussen de twee konden niet uitblijven.

liefdesverhaal hale

Als je aan het Amerikaanse impressionisme denkt, denk je aan Philip Leslie Hale en zijn vrouw Lilian Westcott Hale. Het kunstenaarsechtpaar specialiseerde zich in vrouwen. Elegante dames in bloemrijke tuinen, maar ook moeders en dochters in huiselijke sferen, die Lilian met veel emotie vastlegde.

Passie

Eigenlijk was Philip Leslie Hale (1865-1931) voorbestemd om naar het zeer prestigieuze Harvard te gaan. Als zoon binnen een invloedrijke Amerikaanse familie zou dit de weg zijn om te garanderen dat zijn familienaam op hoog niveau bleef voortbestaan. Maar Philip gaf helemaal niets om status of een respectabele studie. Zijn passie lag bij het tekenen en schilderen en hij wilde dan ook veel liever een kunstopleiding gaan doen. Met tegensputteren gaf zijn vader uiteindelijk toe en mocht hij in 1883 inschrijven aan de School of the Museum of Fine Arts in Boston. Zijn talent viel niet te ontkennen en hij stroomde door naar de Art Students League of New York, waar hij les kreeg van Julian Alden Weir. Deze wekte zijn interesse voor het impressionisme, dat in die tijd vooral in Frankrijk floreerde. Philip wilde zelf graag naar de bron van deze schilderstroming en vertrok in 1887 naar Parijs om verder te studeren aan de École des Beaux-Arts en de Académie Julian. Hij raakte tijdens zijn studietijd goed bevriend met de Amerikaanse kunstschilder Theodore Earl Butler, die later zou trouwen met de stiefdochter van de pionier van het impressionisme, Claude Monet.

Kunstenaarskolonie

Philip en Theodore brachten hun zomers samen als schilderend door, en vonden elkaar helemaal in hun liefde voor de impressionistische schilderkunst. Ze verbleven regelmatig in het dorpje Giverny in Normandië, waar Claude Monet woonde en werkte, en Monet ontpopte zich al snel tot een mentor van de jonge, talentvolle kunstschilder. Philip was niet de enige die hij inspireerde, want onder invloed van Monet ontstond er een hele kunstenaarskolonie van Amerikaanse schilders in Giverny, onder wie Hale en Butler, maar ook Frederick Carl Frieseke, Theodore Robinson en Guy Rose.

Philip voelde zich er thuis, maar miste zijn thuisland ook, en uiteindelijk keerde hij in 1893 terug naar Boston om als leraar aan de School of the Museum of Fine Arts te gaan werken. Daar leerde hij studente Lilian Westcott (1880-1963) kennen, wiens talent eerder al was ontdekt door de Amerikaanse impressionist William Merritt Chase. Chase had haar moeder overgehaald om Lilian zijn leerling te laten worden zodat ze haar technieken kon perfectioneren. Iets wat in die tijd behoorlijk omstreden was: een jonge ondernemende vrouw die onder een oudere mentor ging werken.

Uiteindelijk werd ze aangenomen op de School of Fine Arts in Boston, waar ze Philip ontmoette, die ook vijftien jaar ouder was. Ze hielden na haar studie contact vanwege hun grote passie voor het impressionisme. Gevoelens konden niet uitblijven en in 1902 trouwde Philip met zijn grote liefde en muze, die hij al zo vaak had vastgelegd op het schilderdoek. Zes jaar nadat ze trouwden, kregen ze samen een dochter, Nancy Hale, die later een bekend schrijfster zou worden.

Het hele verhaal over Philip en Lilian in de nieuwe Elegance. Nu in de winkels!

Kunst & Cultuur
  • Jill Waas
  • Hilde Veeren