We kunnen er niet meer omheen: Squad Game is een van de grootste Netflix-hits alle tijde. De Koreaanse serie heeft inmiddels wereldsucces geboekt, waardoor fans niet kunnen wachten op het vervolg van seizoen 2.
Waargebeurd?
Maar wat blijkt? Het verhaal van de Koreaanse hitserie zou waargebeurd zijn – als we de verhalen moeten geloven.
Het hele internet is in de ban van Squid Game, en dan met name over het 'waargebeurde verhaal'. Het zou namelijk zo zijn dat de serie is gebaseerd op een Zuid-Koreaans concentratiekamp. Wacht, wat? Het kamp werd opgezet in 1980 met als naam 'Brother's Home'. Het rare was echter dat er in dit jaar ook meermaals kidnappings plaatsvonden, waarbij niet alleen volwassenen werden meegenomen, maar ook kinderen.
Slachtoffer
Choi Seung-woo (53) was een van die gijzelaars. "Een politieagent hield me aan en begon mijn tas te doorzoeken", vertelt hij. "Er zat een half brood in, dat was overgebleven van mijn lunch. Hij zei dat ik dat brood had gestolen. Hij martelde me, verbrandde mijn genitaliën, zei dat hij me niet zou laten gaan tenzij ik de diefstal zou bekennen. Ik wilde gewoon naar huis, en loog daarom dat ik het gestolen had en smeekte hem me te laten gaan."
Choi Seung-woo werd echter niet naar huis gebracht, maar naar Brother's Home. De gevangenen moesten blauwe trainingsplakken dragen, en moesten slapen in grote ruimtes waar tientallen stapelbedden stonden. Het lijkt dan ook verdacht veel op de gezamenlijke ruimte van de spelers in Squid Game, toch?
Straffen
Dit zijn echter de enige gelijkenissen met de serie. In Brother's Home werden de hoofden van de gevangenen namelijk ook nog kaalgeschoren, en kregen ze een identificatienummer. Daarnaast mochten ze niet douchen, zo vertelde Han Jong-sun. De gevangenen moesten fysieke arbeid verrichten, en als ze dit niet haalden, werden ze gestraft.
Gerechtigheid
De slachtoffers van Brother's Home zijn anno 2025 nog steeds aan het strijden voor gerechtigheid. Inmiddels zijn velen van hen verhuisd naar Australië, omdat ze het niet accepteren dat de Koreaanse overheid geen verantwoordelijkheid neemt voor dit concentratiekamp. En dat heeft nogal wat jaren standgehouden, zo werd het concentratiekamp zo'n twaalf jaar lang gebruikt en zijn er zo'n 550 mensen overleden.
De Koreaanse overheid noemde Brother's Home een daklozenopvang, maar dat was alles behalve dat volgens de slachtoffers. Afijn, Squid Game is dan niet gebaseerd op Brother's Home, maar de regisseur heeft er vast en zeker een beetje inspiratie uitgehaald.
- LINDA.
- Squid Game