Voedingsdeskundigen adviseren: dit zijn de gezondste oliën om mee te koken

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet. 

oliën

In de supermarkt zijn er talloze soorten oliën verkrijgbaar, met elk hun eigen unieke smaak en voedingswaarden. Maar door dit enorme aanbod, wordt het nogal lastig om te bepalen welke variant we het beste kunnen gebruiken in de keuken. Stylist ging in gesprek met diverse voedingsdeskundigen en vroeg hen wat de gezondste oliën zijn om mee te koken.

Essentieel voedingsmiddel

Olie is een graag- en tevens veelgebruikt ingrediënt in onze keukens. Maar naast dat het een fijne smaakmaker is in je salade, is olie ook nog eens een belangrijk onderdeel van een gezond en gebalanceerd dieet. "Oliën kunnen een bron zijn van onverzadigde vetten die belangrijk zijn voor het ondersteunen van een gezonde hart-, hersen- en gewrichtsfunctie", legt Jenna Hope, voedingsdeskundige en auteur van How To Stay Healthy, uit. Deze vetten spelen weer een belangrijke rol bij onze energieproductie en de opname van voedingsstoffen.

Hierbij is het wel belangrijk welke soort olie je tot je neemt, aangezien niet elke variant even gezond is. "Sommige oliën zijn erg nuttig en andere kunnen schadelijk zijn als ze in grote hoeveelheden worden ingenomen", vertelt Sophie Medlin, directeur van City Dietitians. Zo zijn we allemaal op de hoogte van het feit dat je vooral verzadigde vetten het beste met mate kunt consumeren. Een overmatige inname hiervan kan namelijk leiden tot een verhoogde kans op een hoog cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten.

Koken met olie

Wanneer je gaat koken met olie en dus van plan bent om het te verhitten, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo zijn sommige vetten die bij kamertemperatuur gezond voor ons zijn, ineens niet meer zo goed voor ons als ze worden verwarmd. De oplossing: een olie vinden met een hoog 'rookpunt' – het punt waarop de olie oxideert. "Zodra een olie het rookpunt passeert, worden de gunstige eigenschappen namelijk verminderd en kan de consumptie ervan het aantal vrije radicalen in het lichaam vergroten", vertelt Hope. "Een hoog niveau vrije radicalen kan bijdragen aan celbeschadiging en celdood, en daarmee ontstekingen."

Zo behoren koudgeperste oliën tot de meest voedzame oliën op de markt, maar dat betekent niet dat je deze het beste kunt gebruiken in de keuken. "Koudgeperste oliën zijn duur en je verliest dus een deel van de voordelen als je ermee kookt", zegt Medlin. "Bovendien hebben ze een lager rookpunt en ontwikkelen ze bij verhitting schadelijke stoffen."

Beste opties

Over het algemeen worden olijfolie en avocado-olie door voedingsdeskundigen benoemd als de gezondste oliën om mee te koken. Zo zit olijfolie boordevol antioxidanten en polyfenolen. Daarnaast heeft dit product ontstekingsremmende eigenschappen én kan het helpen het cholesterol onder controle te houden en de gezondheid van ons hart te verbeteren. Ook is olijfolie bestand tegen hoge temperaturen, waardoor de kans kleiner is dat het oxideert bij verhitting.

Ook avocado-olie is super goed voor je. Zo bevat deze variant veel eiwitten, omega-3-vetzuren en andere essentiële voedingsstoffen zoals kalium en vitamine E en B. "Net als olijfolie is avocado-olie dik, smaakvol en bestand tegen hoge temperaturen", zegt Hope. Het rookpunt van avocado-olie ligt daarnaast nog hoger dan dat van olijfolie. "Voor frituren op hogere temperaturen is avocado-olie daarom zelfs een betere keuze dan olijfolie", legt Medlin uit.

Lifestyle
  • Stylist UK, Foodies Magazine, 24Kitchen
  • Adobe Stock