Nu prins Harry eenmaal is begonnen zijn leven in het paleis kritisch onder de loep te nemen, gaat hij door met het verkondigen van zijn boodschap. In een nieuwe documentaire met Oprah Winfrey haalt de prins opnieuw uit naar de royal family.
Nachtmerrie
In de documentaire The Me You Can't See die vandaag uitkomt in de VS, doet prins Harry wederom een boekje open over zijn ervaringen met zijn mentale gezondheid tijdens zijn leven als royal. De documentaire is bedoeld om mensen meer te laten spreken over mentale problemen en ziektes.
En daar is prins Harry niet onbekend mee. De periode tussen zijn 28e en 32e levensjaar noemt hij een 'nachtmerrie', waarin hij voortdurend last had van paniekaanvallen als gevolg van de dood van zijn moeder.
"Ik was bereid om te drinken, ik was bereid om drugs te gebruiken, ik was bereid om dingen te doen waardoor ik minder zou voelen", vertelt Harry over die periode. "Ik dronk waarschijnlijk de hoeveelheid voor een week op een vrijdag- of zaterdagavond. En ik dronk niet omdat ik ervan genoot, maar omdat ik iets probeerde te vermaskeren."
Buiten het systeem
Net als tijdens het Oprah-interview geeft prins Harry nu weer aan dat hij niet op hulp van The Firm kon rekenen bij zijn mentale problemen, en die van zijn vrouw Meghan later: "Iedere vraag, verzoek, waarschuwing, wat dan ook werd beantwoord met volledige stilte."
"Familieleden hebben gezegd: 'Speel het spel gewoon mee, dan wordt je leven makkelijker. Maar ik heb heel veel van mijn moeder in me. Ik voel me een buitenstaander van het systeem, maar ik zit er nog steeds in vast."
Prins Joachim betuigt steun
Hoewel prins Harry vooral in het Verenigd Koninkrijk bakken kritiek over zich heen krijgt vanwege zijn 'aanval op het koningshuis', kan hij wel rekenen op de steun van een andere royal: prins Joachim, de jongere broer van de Deense kroonprins Frederik.
"Ik heb veel respect voor prins Harry," vertelt Joachim in Point de Vue. "Hij is ontzettend moedig. Hij heeft het aangedurfd om zijn hart te volgen en hij is de enige die weet wat er daadwerkelijk in zijn hoofd omgaat. Ik snap zijn gevoelens als ‘tweede’ heel goed."
Trauma's
Eerder deze week vertelde de hertog van Sussex in de podcast Armchair Expert over zijn trauma's. Daarin vertelde prins Harry over zijn 'genetische pijn' – de pijn die hij tijdens zijn opvoeding heeft meegekregen van zijn ouders, die op hun beurt beiden geen makkelijke jeugd hebben gehad. Daarbij vertelt de prins dat hij meer over zijn eigen opvoeding begreep toen hij meer te weten kwam over de ongelukkige jeugd van zijn vader, prins Charles, die door zijn ouders naar de strenge kostschool Gordonstoun werd gestuurd. De Queen en prins Philip komen er als ouders dus niet al te best vanaf.
"Ik had het nooit door, ik wist er niets over, maar toen vielen alle puzzelstukjes plotseling op hun plek: oké, dit is waar hij naar school ging en wat er gebeurd is. Ik weet dat het ook komt door zijn ouders. Dus hij behandelt mij zoals hij zelf behandeld werd", zegt hij. "Als het op ouderschap aankomt, als ik een bepaalde vorm van pijn of lijden heb ervaren doordat mijn vader of mijn ouders pijn en lijden hebben ervaren, dan zorg ik ervoor dat die cirkel wordt doorbroken en dat ik het niet doorgeef."
- Beau Monde
- BrunoPress