Christina Applegate vertelt openhartig over impact MS-diagnose op mentale gezondheid

'Het voelt echt heel noodlottig', zo vertelt de actrice.

christina applegate mentale gezondheid

In 2021 onthulde actrice Christina Applegate het heftige nieuws dat de ziekte multiple sclerose (MS) bij haar was vastgesteld. Dit heeft natuurlijk een flinke impact op haar lichaam. In een recente podcast-aflevering deelde zij echter openhartig dat de ziekte ook z'n tol eist van haar mentale gezondheid.

Depressie

Dat leven met MS een aanslag is op zowel je fysieke als mentale gezondheid, is een ding wat de actrice niet onder stoelen of banken steekt. Zo maakte Christina recent in een podcast bekend dat ze 'in een depressie zit'. "Ik denk niet dat ik dat in jaren heb gevoeld, een echte depressie. Ik ben daar ook heel bang voor", aldus de actrice. "Het voelt echt heel noodlottig. Het voelt echt als het einde, snap je wat ik bedoel?" Ze haakt er niet veel later weer op in om erbij te vermelden dat ze het 'niet helemaal meende'. "Ik zit gevangen in deze duisternis op dit moment. En dit gevoel heb ik... ik weet niet eens hoe lang niet meer gevoeld. Waarschijnlijk iets van twintig jaar."

Bang om te huilen

Niet veel later deelde de actrice dan ook dat ze een afspraak gepland heeft staan met een therapeut. "Het was een groot ding voor mij om te doen", onthult ze dan. "Ik heb therapie vermeden sinds ik de diagnose heb gekregen, omdat ik zo bang ben om te gaan huilen en dat ik dan ook niet in staat ben om te stoppen met huilen."

Zelfspot

De podcast was niet heel veel later opgenomen na haar bezoek aan de Grammy's, waar ze een emotionele speech gaf. Met een staande ovatie verliet ze het podium weer. En hoewel ze de steun van iedereen erg waardeerde, gaf ze eerder toe dat dat 'de moeilijkste dag uit haar leven was'. Zo vertelde ze dat ze door het drukke schema daarna twee dagen achter elkaar door heeft geslapen.

Toch probeerde ze er die avond nog wat grappigs van te maken. "Jullie zetten me allemaal voor schut met mijn handicap door op te staan." In de podcast-aflevering vertelt ze dan ook openhartig waarom ze die avond koos voor een beetje zelfspot. "Het eerste wat uit mijn mond kwam was zelfspot, omdat ik voelde dat ik in die ruimte niet in staat was om iets op te lezen zonder zelfspot. Ik weet niet, mensen aan het lachen maken of zich comfortabeler laten voelen doet me goed. En ik bedoel, ik was zo gehandicapt dat ik het woord gehandicapt niet eens goed uitsprak."

"Ik herinner me niet meer dat ik zelfspot gebruikte omdat ik een black-out kreeg, maar toen ik naar buiten liep zeiden mijn vrienden: 'Je was zo grappig.' Ik had zoiets van, wat bedoel je? Ik las het gewoon op."

Personality
  • Nouveau, Hello! Magazine
  • NL Beeld