Thuisbakker Rutger van den Broek won in 2013 de eerste editie van Heel Holland Bakt en mocht dus als allereerste ooit de eretitel Meesterbakker dragen. Na die winst begon hij een bakblog waarop inmiddels 700 recepten te vinden zijn. En hij schreef negen bakboeken. Zijn meest recente Rutger bakt de 100 allerbeste recepten bevat de crème de la crème van zijn creaties. Deze fruitcake is daar één van.
Ingrediënten voor 12 broodjes
Voor het deeg
• 500 gr bloem
• 9 gr gedroogde gist
• 10 gr zout
• 11⁄2 el olijfolie
• 100 ml melk, lauwwarm
• 200 ml water, lauwwarm
Voor de vulling
• 2 el olijfolie
• 3-4 rode uien, in ringen
• 1 tl verse tijmblaadjes, fijngehakt
• 4 el balsamicoazijn
• zout en peper
• 250 gr zachte geitenkaas
Verder nodig
• boter, om in te vetten
• bloem, voor het werkblad
Bereiding
Meng de ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel en kneed dit minimaal 10 minuten door. Dit kun je met de hand doen of met een standmixer met deeghaak. Doe het deeg in een kom, dek het af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
Bereid intussen de vulling. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de uienringen, op laag vuur, zo’n 10-15 minuten. Voeg de tijm en balsamicoazijn toe en laat op laag vuur nog ongeveer 15 minuten smoren. Haal de pan daarna van het vuur en breng de uien op smaak met zout en peper.
Vet een cupcakeblik met 12 holtes in met boter. Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkblad tot een lap van 30x50 centimeter. Verdeel het afgekoelde uienmengsel over de deeglap en brokkel daar de zachte geitenkaas overheen. Druk de vulling voorzichtig aan. Rol het deeg vanaf de lange zijde op en snijd het vervolgens in 12 gelijke stukken. Leg ze op hun kant in de cupcakevormpjes en dek losjes af met plasticfolie. Laat de broodjes 45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 220°C. Bak de broodjes in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Haal de broodjes uit de vorm en serveer ze (lauw)warm of afgekoeld.
- Mireille Sneekes
- Saskia Lelieveld, Harold Pereira en Erik Spronk