Wetenschappelijk bewezen: dit is de sleutel naar geluk

Aha!

sleutel naar geluk

Zit geluk in een klavertje vier, een hoefijzer of toch een konijnenpoot? Als we het The Grant Studies moeten geloven, vind je geluk in iets heel anders. Ben je op zoek naar een beetje geluk of wil je weten wat de sleutel naar geluk is? Lees dan verder!

Menselijke ontwikkeling

The Grant Study is een onderzoeksgroep van Harvard, die al 75 jaar bezig is met het onderzoeken naar menselijke ontwikkeling. Over de jaren heen, heeft de onderzoeksgroep de gezondheidsontwikkeling van de deelnemers bestudeerd. Dit hebben ze vervolgens in de context geplaatst van belangrijke levensgebeurtenissen. Hierbij hebben ze gekeken naar triomfen en mislukkingen in carrière en huwelijk, en wat voor lessen dit heeft opgebracht. En wat blijkt: het allerbelangrijkste aspect van geluk is een positieve relatie.

Positieve relatie

'De verrassende bevinding uit het onderzoek is dat onze relaties, en met name hoe gelukkig we in die relaties zijn, een krachtige invloed hebben op onze gezondheid', zegt Robert Waldinger, directeur van de studie en hoogleraar psychiatrie op Harvard. Dit kan een relatie zijn met een partner, een relatie uit vriendschap of de relatie met jezelf. Laatstgenoemde speelt volgens Robert een grote rol voor je geluk.

Eenzaamheid

Uit het onderzoek kwam naar voren dat nauwe relaties, geld of roem mensen hun hele leven gelukkig houden. Het beschermt mensen namelijk tegen de ontevredenheid van hun leven en helpt mentale en fysieke achteruitgang te vertragen. Volgens Robert zijn er daarom drie belangrijke bevindingen die de sleutel naar geluk zijn. De eerste is dat eenzaamheid ervoor kan zorgen dat je hersenfuncties achteruitgaan. Mensen die eenzaam zijn, hebben namelijk minder prikkels. En dit maakt je op den duur ongelukkig.

Kwaliteit

De tweede bevinding is de kwaliteit van relaties. Wanneer je een sterke band hebt, is dat belangrijker dan wanneer je een slechte relatie hebt. Ook relaties met veel conflicten zullen het geluk niet versterken. Merk je bijvoorbeeld dat je in een vriendschap meer aan het ruziën bent dan je er energie uithaalt? Dan is het wellicht tijd eens na te denken wat deze vriendschap je waard is.

De soort relatie

De derde bevinding is dat goede relaties de hersenen beschermen. Uit het onderzoek is namelijk gebleken dat je geheugen langer scherp blijft wanneer je een goede relatie hebt met iemand. Wanneer je dus investeert in een relatie, dan loont dat enorm!

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: Adobe Stock

Lifestyle
  • Dingen voor Vrouwen
  • iStock