Hoewel vroeg naar bed gaan vaak benoemd wordt tot het heuse 'schoonheidsslaapje', heeft de naam wel degelijk een diepere betekenis. Het blijkt namelijk dat een goede nachtrust er echt voor kan zorgen dat je je er op je best uit gaat zien.
Schoonheidsslaapje
"Naast een positieve invloed op iemands humeur en concentratie, kan een constante slaapkwaliteit bijdragen aan iemands fysieke verschijning", legt Dr. Clarisse Glen, arts Longgeneeskunde, uit. "De wetenschap achter de term 'schoonheidsslaapje' is geen mythe", laat ze weten.
Het is best moeilijk om iedere nacht een goede nachtrust te krijgen, maar volgens Dr. Hannah Kopelman is dit wel 'een van de eenvoudigste, effectiefste manieren om je huid te verbeteren." Zo vertelt ze verder: "Ik vertel mijn patiënten altijd dat je een fortuin kunt uitgeven aan huidverzorging, maar als je niet genoeg slaap van goede kwaliteit krijgt, is het moeilijker om alle voordelen te zien."
Herstelmodus
Maar hoe werkt het nou eigenlijk? Volgens Kopelman 'gaat ons lichaam, en vooral onze huid, tijdens onze slaap in een herstelmodus'. Dit komt doordat 'ons lichaam tijdens de slaap minder stresshormonen en meer groeihormonen aanmaakt.'
Volgens Clarisse kan een goede nachtrust ook het haar versterken. Ook hierdoor kunnen sommige mensen zich mooier voelen.
Nadelen
Er zitten dus ook zeker nadelen aan het skippen van je schoonheidsslaapje. Zo legt Clarisse uit dat een slechte nachtrust kan zorgen voor rimpels, fijne lijnen, donkere kringen en rode of gezwollen ogen. Daarnaast vindt ze dat mensen met slaaptekort er ook altijd ongezond uitzien.
"Te weinig slaap kan leiden tot toenemende huidinfecties, aanleg voor huidkanker en versnelde huidveroudering", aldus Dr. Marianna Blyumin-Karasik. "Gebrek aan slaap verhoogt de cortisolspiegel. Deze breken collageen af, wat na verloop van tijd leidt tot meer fijne lijntjes en een slappere huid. Cortisol kan ook door stress puistjes veroorzaken."
Tips
Volgens Dr. Michon zou iedereen zeven tot negen uur moeten slapen zodat je huid tijd heeft om te herstellen en zich op te frissen. "Als dat niet mogelijk is dat raad ik het aan om een paar keer per week acht uur te slapen", aldus Marianna. "Zorg ervoor dat je een comfortabele, koele, donkere kamer hebt waar zo min mogelijk technologie in staat. Houdt in plaats daarvan een dankbaarheidsdagboek bij, of ga mediteren voordat je gaat slapen."
- Huffpost
- Adobe Stock