Dit is het eerste museum in Nederland voor digitale kunst

Er zijn tal van musea te vinden in Nederland, maar een museum voor digitale kunst was er nog niet. Nxt Museum brengt daar verandering in.

Nxt Museum

Nxt Museum

Het nieuwe baanbrekende museum doet zijn moderne naam eer aan: Nxt Museum zal zich namelijk compleet toeleggen op nieuwe mediakunst en opkomende technologieën. Het museum is gehuisvest in het eveneens opkomende Amsterdam-Noord waar veel ruimte is. Zo heeft de nieuwkomer een oppervlakte van 1.400 vierkante meter en konden daar zodoende acht grootschalige multi-zintuigelijke installaties gemaakt worden die tot stand zijn gekomen dankzij multidisciplinaire samenwerkingen tussen (inter)nationale kunstenaars, ontwerpers, technologen, wetenschappers en muzikanten en zien er allemaal erg fraai uit. Zo wordt er gespeeld met licht en donker, kleuren en interessante patronen en vormen die je meenemen naar een andere wereld.

Tentoonstelling

De volledige tentoonstellingsruimte van het museum wordt nu in beslag genomen door 'Shifting Proximities'. Door deze tentoonstelling word je uitgenodigd om fysiek, emotioneel en intellectueel in contact te komen met de wereld om ons heen.

Hoe? Jouw ervaring met de tentoonstelling is gepersonaliseerd: elk bezoek is dus uniek. Tijdens dat bezoek maak je contact met dingen waar je normaal niet over nadenkt. Zo kun je de vorming van een zwart gat ervaren, leren hoe bomen communiceren en ontdekken wat de tekortkoming van algoritmes voor gezichtsherkenning is. Op die manier onderzoekt deze openingstentoonstelling hoe bezoekers maatschappelijke en technologische veranderingen ervaren en hoe ze erop reageren.

Ook deze tentoonstelling is dus een samenspel van creatieve ideeën, baanbrekend academisch onderzoek en technologische innovatie en bestaat uit werk van verschillende kunstenaars. Zo zien we werk van een ecologisch kunstenaar, maar ook van een sciencefiction-kunstenaar en audio-visuele artiesten. Een spannende must-visit.

Klik hier voor meer informatie.

Kunst & Cultuur
  • Thijs Biersteker in collaboration with Stefano Mancuso