De stijlregels van koningin Máxima

De meest gefotografeerde vrouw van Nederland heeft een garderobe die tot de laatste knoop wordt geanalyseerd. Wat kunnen wij leren van stijlkoningin Máxima? Plus: extra royal stijltips.

De stijlregels van koningin Máxima

Ken je kleuren  en combinaties

Wie Máxima’s kledingstijl vergelijkt met die van twintig jaar geleden, toen ze nog door New York beende, ziet dat ze buitengewoon stijlvast is: veel neutrale tinten als bruin, beige, blush en zand, veel losse stukken die goed met elkaar combineren en zo steeds weer een nieuw plaatje opleveren. Ze weet dat rood en flessengroen haar goed staan en ook dat grijs, hoe chic dan ook, weinig voor haar doet. Net als de pastels waarin ze in het begin van haar prinsessencarrière nog wel eens gespot werd. Wie haar eigen kleurenpalet kent, koopt sneller en beter kleren, die meestal ook onderling makkelijker te combineren zijn.

Kies statementsieraden

Geen royal heeft zoveel lol in accessorizen als Máxima. De kroonjuwelen laten we even buiten beschouwing, Hare Majesteit heeft een grote collectie torren- en spinnenbroches die  ze vol zelfvertrouwen draagt. Er zou een tentoonstelling gewijd kunnen worden aan haar kettingen van hout, halfedelstenen, schelpen, veren,  kralen, bloemen, pegels, zwerfkeien en niet te vergeten De Kreeft van Oranje (een opvallend sieraad van roodoranje kralen en stenen). Daarnaast heeft ze een fikse verzameling oorhangers als gordijnkwasten, kroonluchters of gewoon knalgeel plastic. Samen vormen ze een handig arsenaal om al die keurige neutrals er steeds weer even anders uit te  laten zien. De collectie is niet goedkoop, maar ook weer geen Cartier. En ze laat ermee zien dat ze zichzelf niet bloedserieus neemt. De drie A’tjes rommelen graag in deze officieuze schatkist. Wie met deze look aan de slag wil, moet wel wat zelfvertrouwen hebben. Want de sieraden mogen groot en opvallend zijn: denk aan  kettingen als kragen en broches als borstkurassen.

Grijp naar je clutch

Een schoudertas is makkelijk en een cross body bag is nóg makkelijker, maar voor allebei geldt dat het de lijn van de schouderpartij en die van de outfit volledig verpest. Vandaar de royal voorkeur voor een clutch; onhandig klein om dingen in mee te nemen, maar wel het beste hulpmiddel om niet iedereen de hand te hoeven drukken en tegelijk jezelf een houding te geven. Máxima draagt naast een clutch vaak ook handschoenen met zich mee. De clutch wordt meestal links gedragen om met rechts te kunnen zwaaien en is een ideaal accessoire om brave neutrals mee op te peppen. Voor wie een leven heeft waarin de auto-met-chauffeur niet als alternatieve tas dient en die het zonder hofdame-met-hutkoffer moet doen: een handtas staat nog altijd vele malen eleganter dan een schoudertas of een cross-body. Denk maar aan de Queen.