Hoeveel broeken heb jij in de kast liggen?

Of ben je de tel kwijt...

broeken

Een aantal jaren geleden is onderzocht hoeveel items een gemiddelde Nederlander in de kledingkast heeft hangen. Het bleken ongeveer 170 items te zijn, waarvan maar liefst een derde zelden tot nooit wordt gedragen. Overigens betreft dit cijfers die betrekking hebben op alle Nederlanders, dus zowel mannen als vrouwen. Vaak hebben vrouwen meer kleding op voorraad dan mannen. In dit artikel focussen we vooral op de broek, omdat dit kledingstuk zowel door mannen als vrouwen veel wordt gedragen. Hoeveel heb je er eigenlijk nodig? En komt dat overeen met hoeveel jij er zelf hebt?

Jeans en andere broeken

Vaak maken mensen een onderscheid tussen jeans en andere soorten broeken, die vaak nette broeken worden genoemd. De ware jeans-fans zullen die benaming wellicht niet zo kunnen waarderen, omdat zij vinden dat een jeans ook heel netjes kan staan. Vroeger was het dragen van een broek overigens voor vrouwen sowieso uit den boze, maar tegenwoordig draagt het overgrote deel van de vrouwen wel eens een broek. Leuk weetje: maar liefst vier op de tien damesbroeken zijn te klein, maar worden toch gedragen. Vaak blijkt een vrouw er niet aan toe te willen geven dat ze eigenlijk een grotere maat broek nodig heeft.

Vijf tot zeven broeken

Over de vraag hoeveel broeken je nu eigenlijk zou moeten hebben, verschillen de meningen. Feit is dat een vrouw er gemiddeld zeven in de kast heeft liggen. Meestal gaat het dan om een mix van jeans en andere broeken. Van de herenbroeken gaan er wat minder over de toonbank, want de gemiddelde Nederlandse man heeft er ongeveer vijf. Maar hoeveel heb je er nu eigenlijk echt nodig? In principe kun je met twee broeken al een heel eind komen. Terwijl je de ene draagt, heb je tijd om de andere te wassen. Dat is natuurlijk wel erg krap, maar het kán wel.

Keuzestress vermijden

Een hele kast vol kleding en nog steeds niets geschikts om aan te trekken. Klinkt dit bekend? Dan zou je eens moeten gaan nadenken over de vraag of je misschien last hebt van keuzestress doordat je juist te veel kleding in voorraad hebt. Als je direct bij aanschaf al probeert om in gedachten combinaties te maken met andere kledingstukken in je garderobe, kun je een goede inschatting maken van de draagbaarheid. Hoe beter je een broek kunt combineren, hoe vaker je die uit de kast trekt.

Mode
  • Pexels / Karolina Kaboompics