6 Verrassende feitjes over de verlovingsring van prinses Diana

Dit gaat er schuil achter die iconische verlovingsring.

Trouwring prinses Diana

Toen Prins Charles prinses Diana begin februari 1981 ten huwelijk vroeg, schoof hij nog geen verlovingsring om haar vinger. Die had-ie namelijk nog niet. Aan Lady Di de koninklijke taak om samen met de kroonjuwelier een mooi exemplaar uit te kiezen. Haar oog viel op een blauwe saffieren ring, omringd door diamanten. Maar wat weten we eigenlijk allemaal over deze iconische verlovingsring?

1. Ze koos de ring uit een catalogus
Een verlovingsring voor een prinses? Die moet wel perfect zijn. Aan Diana dan ook de belangrijke taak om een prachtstuk te kiezen voor om haar ringvinger. Haar oog viel op een 18-karaats witgouden ring met een 12-karaats saffieren diamant omgeven door 14 solitaire diamanten in de Garrard-catalogus, destijds de kroonjuwelier. Een saffier omringd door diamanten? Die clusterstijl was destijds compléét taboe. Er wordt dan ook gezegd dat haar ringkeuze voor flink wat gekke blikken zorgde in Buckingham Palace. Daarnaast worden koninklijke ringen traditioneel gezien op maat gemaakt. De verlovingsring van Lady Di was iets minder exclusief. Aangezien het een voorraadartikel was, zou elke gewone man met een kleine 28 duizend pond (dit had prins Charles er destijds voor betaald) de ring op de kop kunnen tikken. Niet gek dus dat de verlovingsring al gauw bekend kwam te staan als de ‘Commoner’s ring’: de ring van de gewone man. Het maakte Diana niets uit. Zij was zo dol op haar ring, dat ze hem als haar ‘iets blauws’ op haar trouwdag droeg.

2. De ring heeft een adellijke achtergrond
Prinses Diana’s verlovingsring komt dan wel uit een catalogus, dat wil niet zeggen dat hij niets met het Britse koningshuis te maken heeft. Volgens Oprah was de ring geïnspireerd op een saffier-en-diamanten broche die prins Albert samen met Garrard had ontworpen als cadeau voor koningin Victoria, voorafgaand aan hun trouwdag in 1840. Koningin Elizabeth II zet deze traditie nog graag voort en draagt de broche nog geregeld bij koninklijke verlovingen. Toch schijnt dit niet dé reden te zijn waarom Diana voor het blauwkleurige sieraad koos. De saffieren ring met diamanten zou haar doen denken aan de verlovingsring van haar eigen moeder. Anderen geloven weer dat Diana – die toen 20 jaar was – de ring koos, omdat deze de grootste steen had.

3. Na haar scheiding koos ze voor een aquamarijn exemplaar
Nadat prinses Diana in 1996 van prins Charles scheidde, maakte haar verlovingsring plaats voor een minstens zo indrukwekkende blauwe ring. Ze koos voor een grote aquamarijn met solitaire diamanten en gezet in 24-karaats goud. Volgens Meghan’s Mirror is de ring gemaakt in opdracht van de prinses zelf. De blauwe ring wordt tegenwoordig gedragen door niemand minder dan Meghan Markle. Tijdens de avondreceptie van haar huwelijk met prins Harry in 2018 waren alle kijkers gericht op de prachtige aquamarijn ring om haar vinger.

4. Prins William vroeg Kate Middleton ten huwelijk met de saffieren ring
Het is geen geheim dat prins William en prins Harry een sterke band hadden met hun moeder. Gek is het dan ook niet dat prins William zijn vriendin Kate Middleton in 2010 ten huwelijk vroeg met de iconische verlovingsring van prinses Diana. In zijn verlovingsgesprek vertelde William dat hij behoorlijk nerveus was om de onbetaalbare ring bij zich te dragen. 'Ik had de ring ongeveer drie weken bij me in mijn rugzak, voordat ik haar ten huwelijk vroeg', vertelde hij. 'Ik wilde de ring niet loslaten. Overal waar ik kwam hield ik ‘m goed vast. Ik wist: als ik de ring kwijt zou raken, zou ik in de problemen komen.' Ook vertelde hij hoe belangrijk het was dat Kate juist die saffieren ring zou dragen. 'Het is duidelijk dat mijn moeder er niet zal zijn om deze speciale momenten mee te maken, dus dit is mijn manier om haar dichtbij alles te houden', aldus prins William.

5. Kate Middleton schijnt de ring wél op maat hebben laten maken
Een te grote ring – en vooral zo een van onschatbare waarde – is misschien niet het beste idee. Kate Middleton heeft de saffieren ring met diamanten dan ook een paar maten kleiner laten maken door kroonjuwelier G. Collins.

6. De ring was oorspronkelijk bedoeld voor prins Harry
Volgens de documentaire The Diana Story van Amazon Prime was de ring echter niet voor prins William bedoeld, maar voor prins Harry. Toen Diana in 1996 overleed, mocht hij namelijk een sieraad uit haar imposante juwelencollectie kiezen. Hij koos – niet geheel verrassend – voor haar saffieren verlovingsring. Toen prins William echter op het punt stond om zich te verloven, gaf Harry de verlovingsring aan zijn grote broer.

Lifestyle
  • Dingenvoorvrouwen
  • BrunoPress