Dit zijn de troonopvolgers van deze tijd

Elke koning of koningin heeft een troonopvolger nodig, maar wie staan er eigenlijk allemaal in lijn voor de troon? 

Prinses Amalia, kroonprinses van Nederland

De oudste dochter van koning Willem-Alexander, prinses Amalia, is sinds 30 april 2013 eerste in lijn voor de troonopvolging. Ze is nu vijftien jaar oud. Nadat haar oma, prinses Beatrix, afstand deed van de troon kreeg ze als troonopvolger de titel Prinses van Oranje. Hiermee is de de eerste vrouwelijke troonopvolger met deze titel. Tot en met 1983 kregen alleen mannelijke troonopvolgers deze naam.

Prins Charles, Verenigd Koninkrijk

De oudste zoon van The Queen, ook wel Koningin Elizabeth II, wacht nog steeds op de opvolging van de troon. Prins Charles is inmiddels al zeventig jaar oud en daarmee al zo’n 50 jaar kroonprins en is daarmee de langst op de troonbestijging wachtende troonopvolger. Zijn moeder Elizabeth wil op de troon blijven tot aan haar overlijden. Ze is inmiddels al drieënnegentig jaar oud en is al zes decennia lang koningin, in 2022 begint ze haar zevende decennia.

Na Charles staat zijn oudste zoon William in de rij voor de troon en daarna komt zijn zoontje George. Velen vinden dat William direct na koningin Elizabeth aan de troon moet komen, maar hoeveel mensen daar ook in mee zouden stemmen, Charles is erfgenaam van de troon en er is nog nooit een generatie overgeslagen.

engeland_george_1e_schooldag_sep_2017_cj

Er hangen een aantal regels vast aan de Britste troonopvolging. Zo zou je nooit rooms-katholiek mogen zijn, je moet namelijk protestants zijn en lid worden van de Anglicaanse Kerk na je troonsbestijging. En alle kinderen die worden geboren voor het huwelijk, kunnen nooit in lijn komen voor de troon, zelfs niet als hun ouders later wel trouwen. Vanaf 2011 maakt het geslacht van het kind niet meer uit voor de troonopvolging. Daarvoor gold dat eerst alleen de zonen in aanmerking kwamen voor de troon en daarna pas de dochters, ook al was ze het oudste kind. Kijk maar naar prinses Anne.

Prins Frederick van Denemarken

Prins Frederick André Hendrik Christian staat als eerste in lijn voor de Deense troonopvolging. Zijn moeder, Margrethe II, is sinds 1972 koningin van Denemarken. Frederick is 51 jaar en heeft veel functies vervuld in het leger.

frederik_50_01_ddk

Pas sinds 2009 komen vrouwen in Denemarken in aanmerking voor de troon. Daarvoor hadden mannen altijd voorrang op vrouwen.

Prinses Victoria van Zweden

Prinses Victoria is de eerste in lijn voor de Zweedse troonopvolging, waarna haar dochter Estelle volgt. Victoria werd in 1980 kroonprinses van Zweden na een wetswijziging. Hierin stond dat de troon ongeacht het geslacht altijd naar het oudste kind zal gaan. Zweden was hiermee het eerste land dat deze verandering aannam. Prinses Victoria stootte hiermee haar jongere broer Carl Philip troonopvolger af.

Als kroonprinses ondersteunt ze haar vader, koning Carl Gustaf, met representatieve taken. Ze is aanwezig bij de besprekingen van de koning met ministers en de adviseurs van buitenlandse zaken.

Prinses Leonore van Spanje

Ook in Spanje is het een jonge tiener dat als eerste in lijn staat voor de troon. Namelijk de oudste dochter van koning Felipe VI, prinses Leonore. De prinses is dertien jaar oud en heeft al veel koninklijke activiteiten. Ze bezocht in 2018 ‘haar’ provincie en ze geeft al toespraken op verschillende evenementen.

De Spaanse wet heeft op dit moment nog een voorkeur voor mannen aan de troon, maar sinds de geboorte van de prinses heerst er een discussie of dat niet afgeschaft moet worden.

Prinses Elisabeth van België

Sinds 2013 is prinses Elisabeth eerste in lijn voor de troon. Ze heeft twee jongere broers en een zusje. Ze is achttien jaar oud en haar volledige naam is Elisabet Theresia Maria Helena. Hier ↓ op de foto met haar vader, koning Philippe van België.

elisabeth_2018__bm_03

Prins Haakon Magnes van Noorwegen

Haakon Magnes is de huidige kroonprins van Noorwegen. Hij de enige zoon van koning Harald V en koningin Sonja. Hij is zesenveertig jaar oud. In 2003 diende de kroonprins als regent, als vervanging van zijn vader omdat de koning behandeld werd voor blaaskanker. In 2005 moest Haakon opnieuw de zijn taken overnemen van zijn vader omdat hij aan zijn hart werd geopereerd.

noorwegen_haakon_2016_kh

Prins Jacques van Monaco

In tegenstelling tot alle andere kroonprinsessen en kroonprinsen is Jacques niet het eerste geboren kind die in lijn staat voor de troonopvolging. Zijn tweelingzus, prinses Gabriella is namelijk net iets ouder. In Monaco is het zo dat mannen en vrouwen beiden op de troon kunnen komen, maar mannen gaan wel voor op vrouwen.

Laatste nieuws