5 Tekenen dat je zo snel mogelijk een andere baan moet vinden 

En zo snel mogelijk.

Lees ook

Iedereen ervaart zondagavond weleens die monday blues: geen zin hebben in de volle werkweek die weer voor de deur staat. Maar wat als dat gevoel voor jou wel wat verder gaat dan dat? Deze serieuze tekenen geven weg dat het voor jou tijd is om ontslag te nemen. En in sommige gevallen het liefst zo snel mogelijk.

1. Je wordt onderbetaald

Je werk kan nog zo leuk zijn, maar uiteindelijk doen we het allemaal omdat we ervoor betaald krijgen. Een hoger salaris willen, maar dat niet krijgen is een van de meest voorkomende redenen waarom mensen hun baan vaarwel zeggen, zo blijkt uit een enquête van PayScale.

Weet je zeker dat je niet genoeg betaald krijgt en heb je geen zicht op verbetering in een redelijk tijdsbestek? Dan raadt werkplekstrateeg Keni Dominguez aan om op zoek te gaan naar nieuwe kansen. Psycholoog Cicely Horsham-Brathwaite sluit zich daarbij aan. Volgens haar heeft het een grote impact op je carrière en je werk in het algemeen als je toch blijft. ‘Het vermindert je besef over wat jouw sterke punten zijn’, waarschuwt ze aan Huffpost.

2. Er wordt te veel van je verwacht

Wordt er van je verwacht dat je te allen tijde beschikbaar bent en word je er behoorlijk op aangekeken als je je ziekmeldt of verlof aanvraagt? Dan verwacht een bedrijf te veel van je. Psycholoog Lisa Orbé-Austin spreekt in dit geval van een burnout-cultuur. Haar advies? Zoek zo snel mogelijk een andere baan. Want hoe langer je je in die positie bevindt, hoe lastiger het kan worden om de motivatie te vinden om op zoek te gaan naar iets anders omdat je helemaal op bent.

3. Je ervaart lichamelijke stress door je baan

Ervaar je stress op het werk en uit zich dat in slapeloze nachten, spierpijn, hoofdpijn, buikkrampen en andere symptomen? Ook dan kan het dat je te maken hebt met een ongezonde werkomgeving. Het kan wijs zijn om op zoek te gaan naar een andere baan als er geen uitzicht is op verbetering. Het is volgens verscheidene gedragsexperts beter om dan ontslag te nemen, dan om te proberen ermee te dealen.

4. De baan verveelt je

Niet ernstig, maar daarom nog geen reden om je huidige functie te blijven bekleden: de baan verveelt je. Je kunt nog zulke leuke collega’s hebben, maar als je je verveelt tijdens je werk en je niets meer leert, dan is dat volgens Orbé-Austin een teken dat de baan niet meer uitdagend genoeg is.

5. Je ziet er als een berg tegenop om naar het werk te moeten

Krijg je in de ochtend geen hap door je keel omdat je weer naar het werk moet? Of moet je huilen voordat je richting kantoor gaat? Ook dan is het volgens carrièrecoach Melanie Denny beter om je huidige functie vaarwel te zeggen. ‘Zie je er enorm tegenop om naar het werk te gaan? Dan is het absoluut tijd om weg te gaan. Hoewel er verscheidene redenen zijn waarom je je zo kunt voelen, is geen enkele reden het waard om je mentale welzijn ervoor op het spel te zetten. Ga er zo snel mogelijk weg.’

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook

carrière

Deze gewoonte kan je carrière verpesten

Blijf je vaak tot 's avonds laat op kantoor? En maak je absurd veel overuren? Dan moet je zeker even verder lezen.
Baan

Dit gebeurt er met je lichaam als je niet blij bent met je baan

Iedereen heeft weleens een slechte dag op werk. Maar, in sommige gevallen wordt een slechte werkdag een slechte week, of maand. Slopende werkstress- en druk zijn het gevolg en dat heeft zo zijn negatieve uitwerkingen voor je gezondheid...
salarisverhoging

Dit moet je doen voordat je om salarisverhoging vraagt

Men zegt dat de loonkloof tussen man en vrouw is ontstaan, omdat mannen eerder geneigd zijn om naar een salarisverhoging te vragen. Anno 2019 blijkt dit nog steeds vaak het geval en het is hoog tijd dat hier verandering in komt!