Dit kun je het beste doen als je werk zich maar blijft opstapelen

Twee therapeuten geven advies.

Lees ook

Je werk stapelt zich op, je to-do list wordt steeds langer en je hebt constant het gevoel dat je achter de feiten aan loopt. Ja, dat kan je een hoop stress bezorgen. Twee therapeuten delen wat je kunt doen als je overweldigd raakt door de hoeveelheid werk dat je nog moet doen.

Te grote workload

Psychotherapeut Shannon Garcia ontvangt in haar praktijken in Illinois en Wisconsin regelmatig mensen voor wie het werk niet meer behapbaar is. “Een topic dat herhaaldelijk terugkomt tijdens mijn sessies met cliënten is de drang om dicht te klappen als het werk te veel wordt”, vertelt ze aan HuffPost.

Hoewel we weten dat dichtklappen niet de optie is, lijkt het voor deze mensen een copingmechanisme. Door even niet met je workload om te gaan, vermijd je tijdelijk stress. “Dus, als we veel taken moeten voltooien op het werk en als dat ons stress bezorgt, voelt het minder stressvol om even nergens aan te werken.” Maar uiteraard is dit niet de oplossing.

Iets is beter dan niets

Garcia probeert haar cliënten dan ook zover te krijgen om toch iets te doen als ze even niet weten waar ze moeten beginnen. Ook al is het maar één ding. Dit is erg belangrijk: het voorkomt dat het overweldigende gevoel later erger wordt. Je kunt namelijk toch weer iets van je to-do lijstje afstrepen, zelfs als het maar iets kleins is.

“Stel jezelf de vraag: waar heb ik realistisch gezien de energie voor vandaag? Wees eerlijk tegen jezelf over wat je aankunt.” Een klein ding doen is dus al goed, maar Garcia raadt toch aan om te proberen om het grootste probleemding van je lijstje aan te pakken. “Welke taak zou jouw stress het meest verminderen? Begin daar als het lukt.”

Kijk niet te ver vooruit

Psycholoog Elizabeth Cohen raadt aan om daarnaast niet te ver vooruit te kijken. “Probeer door de dag heen te komen door het per uur te bekijken”, tipt zij. “Wees zo aanwezig en mindful in het moment als je kunt. Maak je geen zorgen om de rest van het jaar, maar focus je op dit ene uur in dit moment.”

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook

Met deze vier taken zou je iedere werkdag moeten beginnen

Met deze vier taken zou je iedere werkdag moeten beginnen

Je begint de dag vroeg, om vervolgens tot de lunch te verdwalen in je mailbox en niks van je to do-list af te hebben. Herkenbaar? Begin je werkdag met deze vier taken en je zult de rest van de dag een stuk productiever zijn.
Stel jezelf dagelijks deze drie vragen om je productiviteit te boosten

Stel jezelf dagelijks deze drie vragen om je productiviteit te boosten

Het opstellen van een to do-list helpt natuurlijk om in kaart te brengen wat je op een dag moet doen, maar de kritische vragen die jij jezelf daarbij stelt, bepalen hoe snel jij jouw doelen bereikt. Zulke vragen zorgen ervoor dat je precies weet waar jouw focus die dag komt te liggen. Welke dingen jij jezelf iedere dag opnieuw moet afvragen?