Sla jij je je lunchpauze vaak over? Zoveel dagen werk je dan per jaar eigenlijk onbetaald

Naast dat het niet gezond is, werk je ook heel wat meer uren dan de bedoeling is. 

Lees ook

Even snel wat eten achter je laptop lijkt vaak de makkelijkste optie als je het druk hebt. Als dit af en toe gebeurt is er niks aan de hand, maar voor je het weet doe je het iedere dag. Naast dat het niet gezond is, werk je ook heel wat meer uren dan de bedoeling is. 

Druk voelen

Wij noemden net wel dat het soms zo druk is dat doorwerken een betere optie lijkt dan een lunchpauze nemen, maar in werkelijkheid slaan de meeste mensen om een heel andere reden de geliefde lunch break over. Uit onderzoek van Workthere onder Britten blijkt dat werknemers tussen de 25 en 34 jaar hun lunchpauze het vaakst skippen. Waarom zij het pauzemomentje overslaan? Blijkbaar voelen de respondenten zich onder druk gezet door hun baas om tijdens de lunchpauze door te werken. Dit gevoel blijkt onder 55- en 64-jarigen het minst aanwezig. Zij sloegen hun pauze twee keer minder vaak over dan de jongere werknemers.

Belang van een pauze

Die pauze overslaan, dat is natuurlijk geen goede ontwikkeling. Ook Cal Lee, global head van Workthere, vindt het opmerkelijk. “Het is interessant om te zien hoeveel kantoormedewerkers ervoor kiezen om hun lunchpauze aanzienlijk in te korten of helemaal over te slaan, ondanks het feit dat de voordelen voor werknemers en bedrijven van een goede lunchpauze elke dag duidelijk zijn”, vertelt hij aan Refinery29.

Volgens Lee zouden bedrijven hun ruimte moeten aanpassen om de lunchpauze aantrekkelijker te maken. Vooral nu velen weer (deels) naar kantoor gaan. “Iets eenvoudigs als een mooie, schone keuken die gescheiden is van de werkruimte, zorgt ervoor dat mensen in de stemming komen om een echte pauze te nemen.”

Onbetaalde dagen

Het onderzoek was dan wel uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Nederland kunnen we ons best voorstellen dat een groot deel van de mensen hun pauze weleens overslaat. Sla jij de helft van de tijd je pauze van 30 minuten over en werk je 5 dagen per week? Dan komt dit per week al neer op 75 minuten (!) onbetaald werk.

We werken ongeveer 46 weken per jaar (dat is min onze vakantiedagen en een aantal vrije feestdagen). Sla jij de helft van je pauzes over in de 46 weken? Dan verricht jij 57,5 uur extra onbetaald werk, wat neerkomt op 7,1 dag. Oftewel: meer dan een hele week! Ai.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook

Bewezen: overwerken is niet goed voor je

Onderzoek: overwerken is schadelijker dan je denkt

Je kent het wel, voordat de kantoorklok 18.00 uur slaat, wil je nog snel even de laatste mailtjes wegwerken, want dat kan heus geen kwaad. Toch? Wel dus...
bacteriën

Dit kantoorartikel bevat de meeste bacteriën

Dat je dagelijks op kantoor met bacteriën te maken krijgt is vast geen schok. Maar welk kantoorartikel de meeste bacteriën bevat? Daar hebben wij nu het antwoord op.
salaris

Nieuwe baan? Zo kom je erachter hoeveel salaris je waard bent

Bij een nieuwe baan moet je op veel dingen letten, zo ook hoeveel je gaat verdienen. Voordat je gaat onderhandelen over het juiste bedrag, is het belangrijk dat je weet wat je waard bent. Dit zijn de belangrijkste punten bij het berekenen van je salaris:
Carrière

Oei: deze gewoonte kan je carrière schaden

Blijf je vaak tot 's avonds laat op kantoor? En maak je absurd veel overuren? Dan moet je zeker even verder lezen.