Alles wat je moet weten over de thuiswerkvergoeding

Wat is het en wanneer krijg je die vergoeding?

Thuiswerken is en zal niet meer weg te denken zijn. Vanaf dit jaar mag jouw baas je daarom een thuiswerkvergoeding geven. Dat klinkt als muziek in de oren, maar wat houdt dat in? En wanneer krijg je zo’n vergoeding?

Wat is de thuiswerkvergoeding ook alweer?

Kantoormedewerkers werken sinds de coronacrisis veel thuis. Die reiskostenvergoeding die sommigen eerder kregen, vertrok daarmee met de noorderzon. Wel komt er nu een andere vergoeding voor terug, de thuiswerkvergoeding, dus. Vanaf dit jaar mogen werkgevers hun werknemers een vergoeding van twee euro per dag geven. Dit is een onbelaste vergoeding om de thuiswerkkosten te dekken. Er gaat dus geen loonheffing vanaf.

Ook goed om te weten: ga jij vast, dus ook na de crisis, (deels) vanuit huis werken? Dan kan je baas jou ook een onbelaste vergoeding geven voor het inrichten van je thuiskantoor. Altijd leuk, toch?

Krijg ik het ook?

Óf je een thuiswerkvergoeding gaat krijgen, dat is nog maar de vraag. Je baas is dit namelijk niet verplicht – dit gold overigens ook voor de reiskostenvergoeding, ook die was nooit verplicht. Je moet samen met je werkgever om de tafel als je die thuiswerkvergoeding wilt krijgen. Spannend, maar het zou z’n vruchten kunnen afwerpen. Zo deelde Jannes van der Velde, woordvoerder van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland, met RTL Nieuws dat de meeste werkgevers dit wel doen.

Nog weer even terug naar de reiskosten

Dat de meesten geen reiskosten meer krijgen, betekent overigens niet dat de belastingwet voor reiskosten is opgeheven. De onbelaste reiskostenvergoeding blijft gewoon bestaan. Deze worden nu simpelweg gewoon minder vaak overgeschreven, omdat mensen meer thuiswerken en dus geen reiskosten maken. Zo mag die 19 cent per kilometer alleen uitbetaald worden als er daadwerkelijk van het huis naar het werk wordt gereisd.

Nog een kleine kanttekening, en dat is ook waar de verwarring eerder ontstond: een reiskostenvergoeding mag een werkgever alleen uitkeren als er géén thuiswerkvergoeding wordt overgemaakt. Het is dus het een of het ander.

Waar is die 2 euro op gebaseerd?

Iets is beter dan niets. Maar is die twee euro wel genoeg om al je thuiswerkkosten te dekken? Het lijkt erop van wel. De vergoeding is namelijk gebaseerd op eerdere berekeningen van Nibud, een stichting die zich bezighoudt met adviezen rondom huishoudelijke financiën. Al is die 2 euro geen vetpot, want de inflatie ging de afgelopen tijd door het dak.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws