Roadtrip door de Champagne

Elegance reisde af naar de Franse Champagnestreek. Een bruisende bestemming die culinair en cultureel absoluut de moeite waard is. Van musea en kathedralen tot wijnhuizen en châteaus. On y va!

Champagne

Een trip naar Frankrijk is altijd een goed idee. Je stapt in de auto en na een paar uur – voorzichtig – wegdromen over baguettes, wijnen en kazen hoor je Franse chansons op de radio en is al dat heerlijks binnen handbereik. Al na een paar uur inderdaad, want je hoeft echt niet helemaal af te reizen naar het zonovergoten zuiden om te genieten van Frankrijk, ook het noorden heeft veel te bieden. Na vijf uur dans la voiture bevind je je in een van de bekendste en noordelijkste wijnstreken: de Champagne, waar de magische bubbel – ook wel godenbubbel genoemd – vandaan komt. Een streek waar niet alleen wijnhandelaren en -kenners hun harten zijn verloren, maar ook talloze toeristen. Het gebied bestaat uit twee regio’s: de noordelijke zone rondom Reims, Épernay en Châlons-en-Champagne, en daaronder de zuidelijke die wordt begrensd door Bar-sur-Aube, Bar-surSeine en Mussy-sur-Seine. Het is wel duidelijk waarom la Champagne zo geliefd is: je kunt er uiteraard champagne proeven en in een van de vele wijnhuizen alles te weten komen over de godendrank. Maar het is ook een fantastische streek om musea te bezoeken en kathedralen te bekijken, om rond te toeren en onderweg te genieten van het uitzicht en de mooie natuur, om een dag te shoppen en – met een bubbel – af te sluiten op een terras.

REIMS’ CULTURELE SCHATTEN

Onze reis begint in Reims, een stad met een rijke geschiedenis. Hier werd in de 13de eeuw de Cathédrale Notre-Dame de Reims gebouwd. De naam doet ongetwijfeld denken aan de vorig jaar deels afgebrande kathedraal in Parijs, die ouder en bekender is, maar haar zusje in Reims is een van de voornaamste gotische bouwwerken van Frankrijk. Op deze plek werden koningen gekroond en het gebouw staat op de werelderfgoedlijst.

Vijf uur DANS LA VOITURE en je bent in het land van de magische BUBBEL

De kathedraal is dus een bezoek waard. Vooral gedurende de zomermaanden, wanneer er ’s avonds een lichtshow op geprojecteerd wordt. De show Rêve de couleurs, een creatie van kunstenaar Skertzo, zet de Notre-Dame een klein halfuur in het licht. Het is een bijzonder schouwspel om de kerk van donker tot licht te zien kleuren, in alle kleuren van de regenboog. Door een speciale techniek lijken de beelden op de gevel tot leven te komen, en dat gaat gepaard met dramatische muziek. Een paar minuten lopen van de kathedraal vind je meer cultureel interessante adressen. Palais du Tau bijvoorbeeld, gebouwd aan het eind van de 15de eeuw als verblijf voor koningen. Tegenwoordig is het paleis in gebruik als museum en kun je de rijk versierde ruimtes en de immense stenen haard in de grote zaal met eigen ogen aanschouwen. Ook interessant is het Musée du Fort de la Pompelle, een museum gewijd aan de verschrikkingen die plaatsvonden in de Champagnestreek tijdens ‘La Grande Guerre’ (Eerste Wereldoorlog). Vooral de locatie, een gerenoveerd fort uit die tijd, maakt dat de geschiedenis gaat leven.

CULINAIRE PARELS

Tijdens je bezoek aan de Champagne blijft het uiteraard niet bij museumbezoek, want ook op gastronomisch vlak heeft de streek veel te bieden. Bij mooie wijnen horen mooie gerechten en verspreid over de hele streek – zeker ook in Reims – vind je verschillende sterrenrestaurants. Les Crayères, dat tevens een hotel is, is onze favoriet. Het is gevestigd in een heus kasteel met daaromheen een bijbehorend park. Een betoverende plek voor een bubbel in de bar, een lunch op het terras, een tweesterrendiner in Le Parc of een ‘Menu du Jardin’ in de brasserie. Een heel andere setting, maar zeker zo fantastisch, is organic wijnbar Aux 3 P’tits Bouchons, net buiten het centrum in Reims. In de wijnkelder kies je een fles wijn of champagne uit die je meeneemt (voor een picknick) of à la minute opdrinkt op het kleine terras in een typisch Frans straatje. Tip: bestel een borrelplank bij je bubbels om het feest compleet te maken. Ben je, met of zonder een fles uit de wijnbar, in voor een picknick, breng dan een bezoek aan de overdekte markt aan de Place du Boulingrin. Onder een imposante boogconstructie uit 1927 van architect Émile Maigrot, vind je allerlei verse en lokale producten. Ook als je de picknick overslaat, is het leuk om er even rond te struinen, en de markt ligt in een gezellig deel van de stad.

Langs WIJNGAARDEN en beeldige dorpjes rijd je naar ÉPERNAY

EN ROUTE

In Reims vind je prestigieuze champagnehuizen als Veuve Clicquot, Pommery en Krug, en het is een prima start voor het verkennen van de rest van de Champagne. Stap in de auto en rijd langs de wijngaarden naar Épernay, de hoofdstad van de Champagne. Onderweg geniet je van de prachtige natuur en rijd je door beeldige, kleine dorpjes waar je een stop kunt maken om bij lokale handelaren wijn te proeven en te kopen. In Épernay aangekomen zijn verschillende champagnehuizen en -winkels te bezoeken. Een van de bekendste is Moët & Chandon, beroemd van de champagne Dom Pérignon. Deze wijn is vernoemd naar de Benedictijner monnik aan wie de méthode champenoise, de bereidingswijze voor champagne, veelal wordt toegeschreven. ‘I am tasting the stars!’ zou hij hebben geroepen toen hij de sprankelende wijn uitvond. Het huis Moët & Chandon ligt aan de Avenue de Champagne, waar nog meer (prestigieuze) wijnhuizen gehuisvest zijn, zoals Collard-Picard en Leclerc Briant. Een stukje lopen en je bent bij Le Ballon d’Épernay: een luchtballon die vastzit aan de grond, waarin je met een glas bubbels over het hele gebied kunt uitkijken.

LOGEREN IN HET CHÂTEAU

Verblijf je net als wij in Reims, dan is het eerdergenoemde hotel Château Les Crayères een aanrader. Het vijfsterrenhotel beschikt over twintig kamers en suites die allemaal even stijlvol en elegant zijn ingericht en je onderdompelen in de Franse ambiance. Hoewel het hotel zich in hartje Reims bevindt, ligt het château in alle rust temidden van het groen. Wil je ook een nacht in Épernay logeren, probeer dan een kamer te reserveren bij Le 25bis by Leclerc Briant. In het statige 18de-eeuwse pand baad je letterlijk in de champagne. De kamers zijn met oog voor detail gestyled tot een klassiek en warm geheel. Ook een aanrader – van dezelfde eigenaren – is Royal Champagne Hotel & Spa. Dit hotel ligt in Champillon, tussen Reims en Épernay, in een heerlijk rustige omgeving. Het beschikt bovendien over een uitgebreide spa, wat uniek is in de regio en je reis naar een extra luxe en ontspannen niveau tilt. Even opladen om vervolgens, met een goed gevulde achterbak vol champagne, huiswaarts te keren.
lescrayeres.com en le25bis.com

Reizen
  • iStock