Deze tips zorgen ervoor dat je je werk niet meeneemt op vakantie

Zodat je echt tot rust komt.

tips vakantie werk

Of je dit jaar nou in Nederland blijft of naar een land gaat waar code geel geldt, een vakantie is bedoeld om te ontspannen én om aan alle hectiek te ontkomen. Maar de eerste paar dagen kun je je nogal gespannen voelen. Hoe je ervoor zorgt dat je je werk niet meeneemt naar die ene bestemming? Een paar tips voor je op een rij.

Werkstress

Snel nog even je mails checken, een telefoontje afhandelen of die ene collega op de hoogte stellen van een aantal zaken. Dat het allesbehalve goed voor je is, dat nemen we vaak maar voor lief. Toch zijn er een paar tips die ervoor kunnen zorgen dat je voortaan met alle rust op je welverdiende vakantie kunt gaan.

Tips

1. Out of office
Wanneer je zorgt dat al je mailcontacten automatisch antwoord krijgen met de mededeling dat je op vakantie – en dus niet beschikbaar – bent, weet iedereen waar hij of zij aan toe is en dat ze dus iemand anders moeten benaderen. Als je je melding ook nog eens een dag eerder aanzet, zul je merken dat je helemaal ontspannen op vakantie kunt gaan.

2. Houd je collega’s op de hoogte
Laat ze ruim van tevoren weten welke periode je niet aan het werk bent, zodat je collega’s hier rekening mee kunnen houden. Hierdoor vermijd je dat ze je tijdens je vakantie benaderen, omdat ze nog met dringende vragen zitten. Zorg er in ieder geval voor dat je duidelijke afspraken maakt om zo misverstanden te voorkomen.

3. Laat je werkplek netjes achter
Wanneer je bureau schoon en geordend is, is er ook geen chaos in je hoofd. Hierdoor vertrek je met een veel rustiger gevoel op vakantie, maar zal je ook merken dat je minder gestrest bent wanneer je weer terugkomt.

4. Zorg ervoor dat je je werkzaamheden af hebt
Je loopt vooral te piekeren wanneer de helft van je werk nog niet af is, dus zorg ervoor dat je voor je vakantie je werkzaamheden af hebt of ze aan iemand anders hebt overgedragen. Hierdoor heb je het voor je vakantie waarschijnlijk wat drukker, maar het zorgt er wel voor dat je met een goed gevoel naar de zon kunt vertrekken. 

5. Zet je mail uit en laat je laptop thuis
Wanneer je al je werkmiddelen mee op vakantie neemt, ben je eerder geneigd om toch nog even snel je mail te checken. Laat alles dus gewoon thuis en zet je werkmail uit, zodat je niet in de verleiding kan komen. Je hebt hard genoeg gewerkt om op een welverdiende vakantie te kunnen, dus geniet er dan ook van!

Carrière
  • Marie Claire
  • iStock