Reistip: de veelzijdige kust van Kroatië

Lees ook

De kust van Kroatië

Hoewel een zonnige trip buiten Europa nog steeds onzeker is, kun je je reis binnen dit continent langzaamaan steeds meer vorm gaan geven. Waarom überhaupt nadenken over een lange reis als je zon, zee, strand en ontspanning ook al na twee uurtjes vliegen vindt bij de kust van Kroatië? Dit land in Zuidoost-Europa heeft een brede kustlijn aan de Adriatische Zee. De verschillende steden die aan deze zee liggen hebben allemaal hun eigen charmes en dat maakt het land voor ieder type zonvakantie de perfecte bestemming. Rust en vertier alom, om nog maar te zwijgen over de keuken…

Vrsar

De Kroatische kustlijn is er met zijn lengte van bijna 1800 kilometer één uit duizenden. In het noorden vind je bijvoorbeeld Montraker: het stadsstrand van Vrsar. Deze kleine stad met charmante straatjes ligt aan de kust van Istrië en dichtbij Porec. Het historische centrum van dit kustplaatsje is absoluut de moeite waard en ligt op slechts 500 meter afstand van het stadsstrand. Extra leuk: voor de kust van Vrsar liggen de Brioni-eilanden. Deze achttien onbewoonde eilandjes hebben een prachtige natuur en zijn begroeid met zeldzame mediterrane planten.

Koninginnestrand

Een van de mooiste stranden ter wereld is Kraljičina plaža, oftewel: het Koningininnestrand. Dit strand is het natuurlijke zandstrand van Nin dat te vinden is te midden van de Kroatische kustlijn en is met een lengte van 8000 meter het langste Kroatische zandstrand.

Dit unieke strand heeft een prachtige natuur die je na een dagje luieren te voet kunt verkennen. Bij het strand ligt namelijk een netwerk van oude wandelpaden die lopen door een uniek biodiversiteitsgebied waar direct naast elkaar vier locaties van het netwerk NATURA 2000 liggen, met endemische en zeldzame plantensoorten. Dit natuurgebied vormt volgens biologen een natuurlijke botanische tuin, uniek in Kroatië en misschien zelfs wel in Europa.

Sutmiholjska

Behoefte aan een afgelegen strand met kristalheldere zee? Dan moet je bij Strand Sutmiholjska in Mljet zijn; een kleine verborgen parel onderaan Kroatië. Op dit strand geniet je de hele dag door van de zon en kijk je 's avonds hoe de gloeiende gele bol in het water zakt.

Wie door al het zonnebaden behoefte heeft aan verkoeling is hier aan het juiste adres. Net als de fraai gekleurde bootjes kun je hier heerlijk dobberen, al is dit strand ook geschikt om te snorkelen en te duiken. Plonzen maar!

Meer te weten komen over de Kroatische stranden? Klik hier.

Laatste nieuws

Zie ook