Zo blijf je productief en gemotiveerd tijdens het warme zomerweer

We hebben allemaal wel eens last van een kleine 'summer slump'. 

productief met warm weer

Wanneer het zonnetje buiten schijnt, wil je natuurlijk het liefst met een drankje in de hand op het terras of het strand zitten. Helaas is dat niet altijd mogelijk, want we kunnen ons werk natuurlijk niet zomaar aan de kant zetten. Merk jij dat je op werk constant afgeleid bent door het warme weer? Deze tips helpen je om de focus te behouden.

Thuiswerken

We hebben allemaal weleens van die dagen waarop onze motivatie een beetje minder is. Maar wanneer de temperatuur buiten boven de 25 graden stijgt, blijft er vaak al helemaal weinig van over. Wanneer je vanaf kantoor werkt, hoeft dit niet altijd een groot probleem te zijn, omdat de sociale druk van collega's en een baas er toch vaak voor zorgt dat je aan de slag gaat. Maar wat nou als je een dagje thuis werkt? Dan is de verleiding extra groot om lekker buiten te gaan zitten. Toch zijn er een aantal dingen die je helpen om productief te blijven.

Duidelijk plannen

"Wanneer je binnen werkt terwijl het buiten lekker weer is, raak je makkelijk afgeleid", zegt NLP-coach Rebecca Lockwood. "Begin daarom altijd met het opstellen van een lijstje met alles wat móet gebeuren voordat je een pauze kunt nemen. Zet een kop koffie en probeer het optimale te halen uit de tijd die je hebt. Zodra je in de juiste flow komt, voelt het echt alsof de tijd voorbij vliegt."

Ook adviseert Lockwood om een plan te maken voor wat je gaat doen zodra je vrij bent. "Terwijl je aan het werk bent, heb je in ieder geval een leuke motivatie om door te gaan", legt ze uit.

Blijf koel en gehydrateerd

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar op warme werkdagen is het extra belangrijk om het hoofd koel te houden en voldoende water te drinken. Zo voel je je fysiek al stukken beter, en dat helpt om je concentratie vast te houden. Werk je vanuit huis? Doe dan de gordijnen dicht om zoveel mogelijk warmte buiten te houden, en overweeg te investeren in een goede ventilator.

Haal het meeste uit je ochtend

Veel mensen hebben aan het begin van de dag de meeste motivatie. Bovendien is het 's ochtends vroeg vaak nog redelijk koel, waardoor je de minste afleiding ervaart. Het is dan ook verstandig om vroeg aan je werkdag te beginnen, zodat je eind van de middag lekker kunt gaan genieten van het warme weer. Plan je meest ingewikkelde taken en afspraken op het begin van de dag, zodat je deze alvast achter de rug hebt.

Neem genoeg pauzes

Pauze nemen is geen beloning - het is een essentieel onderdeel van je werkdag, of het nou warm is of niet. Hoe harder je je best doet om het zomerweer te negeren, hoe meer je eraan gaat denken. "Je ontkomt er niet aan dat je afgeleid wordt door het warme weer, dus stel je daar ook op in", adviseert Lockwood. "Straf jezelf niet af wanneer je je focus verliest, maar zorg dat je goed op jezelf let en niet te streng bent."

Het is altijd beter om even naar buiten te stappen en te genieten van het weer, dan om aan je bureau te zitten dagdromen over de zon.

Carrière
  • Stylist
  • Adobe Stock