Het elite-effect: de bestgeklede royals en socialites toen en nu

Het elite-effect: de bestgeklede royals en socialites toen en nu

1. en 2. Jackie Kennedy Onassis (1929-1994) & Lee Radziwill (1933-2019)

Jackie O. geldt nog steeds als een van de bestgeklede first lady’s ooit en bracht het Amerikaanse publiek een geheel nieuw Witte Huis. Haar boothals en mantelpakken in rechte belijningen mét pillbox-hoedje zijn iconisch geworden. Haar zus Lee Radziwill is minstens zo’n mode-icoon met haar nonchalante, maar tegelijkertijd verfijnde stijl. Ze gold als een van de meest stijlvolle vrouwen in de Amerikaanse geschiedenis, met een bijbehorend rijk sociaal leven. Ze was vrienden met Truman Capote, getrouwd met prins Stanislaw Albrecht Radziwill en maakte carrière als actrice en binnenhuisarchitecte. Ook deed ze pr voor Armani en was ze een graag geziene gast bij modeshows en exclusieve gala’s.

3. Koningin Máxima (1971)

Of ze zich nu hult in creaties van Jan Taminiau of Natan – twee van haar favoriete ontwerpers – koningin Máxima is een van de grootste stijliconen van Nederland. Ook buitenlandse designers als Oscar de la Renta, Valentino en Fabienne Delvigne draagt Máxima geregeld. Niet voor niets kwam ze in 2014 terecht op de International Best-Dressed List van Vanity Fair.

4. Koningin Letizia (1972)

Koningin Letizia van Spanje wordt geroemd om haar rake stijlkeuzes. Haar smaak loopt uiteen van Spaanse ontwerpers als Felipe Varela tot high-end usual suspects. Toch bestaat niet haar hele garderobe uit dure kledingstukken. De koningin draagt privé ook Mango en Zara en herbruikt af en toe outfits. Zo droeg ze eerder dit jaar een look van Carolina Herrera (à €3600) voor de tweede maal.

5. Hertogin van Cambridge Kate Middleton (1982)

Het is alweer even geleden dat we Kate Middleton in haar Alexander McQueen-trouwjurk zagen, maar ze heeft haar stijl gelukkig doorgezet in de jaren erna. Naar verluidt geeft ze jaarlijks zo’n €355.000 uit aan kleding en dan vooral aan modehuizen als Gucci, Beulah London, Alexander McQueen en Burberry.

‘I don’t go by a rule book, I lead from the heart not the head' - Lady Diana

6. en 7. Koningin Rania (1970) & koningin Noor van Jordanië (1951)

Een gezamenlijke vermelding voor zowel de huidige als de voormalige koningin van Jordanië. Rania staat bekend om haar filantropische werk, onder meer op het gebied van microfinanciering en onderwijs. Met een foutloze stijl waarmee ze zeker op gelijke hoogte komt met royals als Máxima en Letizia. Haar garderobe bestaat uit een mix van internationale ontwerpers én talenten uit het Midden-Oosten. De voormalige koningin Noor was een vooraanstaand architect voordat ze koning Hussein leerde kennen. Ze won de harten van de Jordaniërs met haar werk voor vluchtelingen, haar strijd tegen armoede en wat ze deed voor vrede- en anti-wapenverdragen. Een ware veteraan van Vanity Fair’s International Best-Dressed List.

8. Farah Diba (1938)

De derde vrouw van sjah Mohammad Reza Pahlavi was een groot lief hebber van glamour en diamanten in haar tijd als keizerin (shahbanu). Ze was vaste klant bij modehuizen als Yves Saint Laurent – die haar trouwjurk ontwierp – Dior en Guerlain. Een voorliefde die ze doorzette in haar werk om de Iraanse kunst en cultuur op de kaart te zetten. Zo was ze verantwoordelijk voor de opening van verschillende musea in Iran en een indrukwekkende moderne kunstcollectie.

9. Talitha Getty (1940-1971)

Dochter van twee Nederlandse ouders en de bohemien muze van Yves Saint Laurent, maar vooral bekend om haar huwelijk met John Paul Getty jr. (erfgenaam van het Getty-fortuin). De twee leefden een luxe leven in de 60’s en genoten in hun beruchte villa in Marrakesh. Talitha overleed op haar 30ste aan een overdosis heroïne. Diana Vreeland noemde haar een stijlicoon en Phoebe Philo zag Getty als inspiratiebron voor haar eerste Chloé-collectie.

10. Brenda Diana Duff Frazier (1921-1982)

Een debutante die in 1938 op de cover kwam van het Amerikaanse magazine Life. In de jaren 30 en 40 werd haar leven breed uitgemeten in alle bladen en elk aspect van haar outfit uitgeplozen. En dit zonder dat ze een actrice of model was, of überhaupt een baan had. Kort door de bocht..., zij was de eerste realityster die beroemd was, omdat ze beroemd was. In een broek was ze zelden te spotten, meestal wel in een mouwloze jurk.

11. Gloria Vanderbilt (1924)

Een telg uit een van de rijkste Amerikaanse families, de Vanderbilts. Met haar kunstwerken, (auto)biografische boeken en befaamde jeans behoorde ze tot het vrijgevochten deel van de New Yorkse elite. Vanderbilt gaat elk decennium moeiteloos mee met de hedendaagse mode, van glamoureuze fifties jurken en uitbundige seventies prints tot nonchalante eigen jeans in de jaren 80.

‘I’m nothing to look at, so the only thing I can do is dress better than any one else' - WALLIS SIMPSON

12. Barones Caroline Luel-Brockdorff (1975)

Een Deense barones en socialite in de hogere Londense kringen. Ze verkreeg haar geschatte vermogen van ongeveer $400 miljoen na haar scheiding met Rory Fleming (een neef van James Bond-auteur Ian Fleming), haar eigen geurenlijn, een serie kookboeken en optredens in verschillende realityshows. De barones wisselt moeiteloos tussen couture en een jeans met sweater.

13. Lady Diana Spencer (1961-1997)

Een onmisbaar icoon in deze lijst. Ondanks dat haar bekendheid veel verder ging dan alleen het dragen van indrukwekkende outfits, is haar stijl onmiskenbaar. Gedurfd of zoals het destijds ook wel werd genoemd ‘un-royal’. Met onder meer mouwloze jurken, uitgesproken prints en getailleerde pasvormen.

14. Caroline Astor (1830-1908)

De grootmoeder van de elite en zoals men haar noemde: ‘de originele Amerikaanse snob’. Toen New York na de Amerikaanse Burgeroorlog exponentieel groeide, vond Astor het nodig bij te hou- den wie van de nieuwe rijken ‘goed genoeg’ waren om aan het ‘socialite-leven’ deel te nemen. Altijd in haar kenmerkende, overdadige jurken en verplichte parels. Ze voerde de zogenoemde 400 list in, die sindsdien onofficieel geldt als het begin van alle in/out- en best geklede-lijstjes.

15. Koningin Mathilde (1973)

De Belgische koningin voert wellicht geen lijstjes aan, ze maakt wel altijd indruk met haar kleding van Burberry, Armani en Christian Dior tot Dries Van Noten en persoonlijke favoriet, Natan. Het overgrote deel van haar garderobe bestaat uit kleding van dit Belgische modehuis.

16. Charlotte Casiraghi (1986)

De dochter van Charlotte van Monaco is de kleindochter van wijlen stijlicoon Grace Kelly en de officiële ruiter van Gucci. Ze verschijnt niet vaak in het openbaar, maar als ze dat doet is het voor een mode-event. Ze gold als muze van wijlen Karl Lagerfeld en is een graag geziene gast op de eerste rij bij vele fashion weeks.

17. Prinses Sirivannavari Nariratana (1987)

De Thaise prinses is een ster bij de Paris Fashion Week, maar heeft zelf ook een achtergrond in mode. Na haar studie werd ze door ontwerper Pierre Balmain himself uitgenodigd om haar collectie te laten zien. Inmiddels heeft ze haar eigen lijn, Sirivannavari, met moderne ontwerpen die vaak zijn gebaseerd op de stijl van haar oma, koningin Sirikit.

18. Prinses Charlene van Monaco (1978)

Vóór haar huwelijk in 2011 met prins Albert was Charlene olympisch zwemster bij het Zuid-Afrikaanse team. Ze is vooral bekend om haar minimalistische silhouetten en klassieke stijl. Persoonlijke favorieten zijn onder meer Armani, Akris, Ralph Lauren en Dior.

19. Brigitte Macron (1953)

De vrouw van de Franse president Emmanuel Macron staat bekend om haar moeiteloze chique uitstraling. De première dame rekent Christian Dior, Alexandre Vauthier, Azzedine Alaïa en Louis Vuitton tot haar favorieten. Met de laatste als absolute nummer één. Het helpt dat Vuitton-designer Nicolas Ghesquière een persoonlijke vriend is.

20. Sheikha Moza bint Nasser (1959)

De vrouw van de voormalige emir van Qatar staat bekend om haar werk voor Unesco, werkt met de VN aan educatie-programma’s en maakte deel uit van Forbes ‘100 meest invloedrijke vrouwen ter wereld’. Ook viel ze op door haar couture foutloos aan te passen aan de regels van Qatar.

21. Margaret ‘Peggy’ Bedford Bancroft D’Arenberg D’Uzes (1932-1977)

De New Yorkse – met een voorliefde voor grote sieraden – werd zo ongeveer vereenzelvigd met jetset en vulde de bladen meer dan twee decennia lang. Al snel was New York te saai voor ‘Peggy’ en verruilde ze Manhattan voor Parijs. Ze trouwde een prins en bewoog zich moeiteloos in de Franse high society en huwde later een hertog. Het nieuwe stel verdeelde hun tijd tussen Parijs, Rabat en d’Uzes. Peggy overleed in 1977 als gevolg van een auto-ongeluk op de terugweg van een gala.

22. Wallis Simpson (1896-1986)

De vrouw voor wie koning Edward zijn troon opgaf. De oorzaak van een constitutionele crisis in het Groot-Brittannië van 1936. De familie wilde namelijk onder geen beding een tweemaal gescheiden Amerikaanse in haar gelederen. Simpson kwam niet uit het niets. In de jaren 30 was ze een van de meest prominente Amerikaanse socialites en ze reisde de hele wereld over. Ondanks het koninklijke schandaal en de kritiek die ze kreeg over haar buitensporige levensstijl tijdens de Tweede Wereldoorlog, groeide ze uit tot een bescheiden stijlicoon. Hoe beruchter ze werd, hoe geraffineerder haar stijl met merken als Givenchy, Christian Dior en Elsa Schiaparelli.

‘Your dress should be tight enough to show you are a woman but loose enough to show you are a lady’ - GRACE KELLY

23. Hertogin van Sussex Meghan Markle (1981)

De stijlkeuzes van de hertogin van Sussex worden van tussen alle namen op deze pagina’s misschien nog wel het meest onder de microscoop gelegd.Wat hertogin Meghan Markle ook aantrekt: de bestellingen bij het betreffende merk zijn standaard binnen mum van tijd verdubbeld.Ze is dan ook in no-time uitgegroeid tot een van de meest stijlvolle leden van het Britse koningshuis. Er is berekend dat Meghan tussen het aankondigen van de verloving met prins Harry en eind vorig jaar omgerekend ruim €1,3 miljoen heeft uitgegeven aan kleding. De Givenchy-trouwjurk van bijna drie ton helpt aardig mee.

24. Michelle Obama (1964)

Tijdens haar tijd in het Witte Huis gaf ze samen met haar echtgenoot Barack Obama een bepaalde stijl aan het ambt. Al snel besefte ze, zoals ze schrijft in haar biografie Becoming, dat aandacht voor mode een must werd. Ze maakte er een punt van dat ze al haar kleding en accessoires zelf betaalde, op de couture-jurken na. Met een lichte voorkeur voor Amerikaanse ontwerpers als Michael Kors en Jason Wu. De jurken werden vervolgens gedoneerd aan het Nationale Archief. Zoals ze zelf zegt ‘volgens de ethische regels van het Witte Huis’.

25. Ira von Fürstenberg (1940)

Zo ongeveer de definitie van de elite. Dochter van Fiat-erfgenaam Clara Agnelli en prins Tassilo von Fürstenberg, en later actrice en pr-manager bij Valentino. Ira is ook nog eens de ex-schoonzus van modeontwerpster Diane von Fürstenberg. Tegenwoordig legt ze zich vooral toe op het ontwerpen van exclusieve juwelen.

26. Grace Kelly (1929-1982)

Ook al ging ze ‘met pensioen’ na slechts elf films op haar cv, Grace Kelly blijft een film- en stijlicoon. Ze was een muze voor regisseur Alfred Hitchcock vanwege haar ‘kille charme en intense sensualiteit’, zoals hij het verwoordde. Kelly mag uiteraard niet ontbreken met een van de meest iconische trouwjurken ooit, gemaakt door ontwerpster Helen Rose. En een bruiloft met 600 gasten, die werd geproduceerd door filmmaatschappij MGM en bekeken door meer dan 30 miljoen mensen wereldwijd. Kelly geldt nog steeds als de standaard van elegante glamour. Ze kon een hoofdband en zonnebril opzetten en het oogde direct gedistingeerd.Weetje: een van haar favoriete ontwerpers was Oleg Cassini, die ook Jackie Kennedy kleedde.