Terugblik jaarhoroscoop 2019: Steenbok

Omdat het jaar bijna voorbij is, blikken we de komende dagen terug op onze jaarhoroscoop van 2019. Zijn de voorspellingen uitgekomen? Met dit keer de horoscoop van het sterrenbeeld Steenbok (23 december t/m 20 januari).

Terugblik jaarhoroscoop 2019: Steenbok

Persoonlijk

Vorig jaar klopte hij al op je deur: je grootste vriend onder de planeten, de karmameester Saturnus. Hoewel jij je bijzonder thuis voelt bij de energie van Saturnus, is het nooit een makkelijk ritje. Er wacht een proeve van bekwaamheid in elk aspect van je leven, ook wat karakter betreft. Hoe moet je dat zien? Saturnus benadrukt eigenschappen als doorzettingsvermogen, spartaans afzien, geslotenheid, ambitie en organisatievermogen. Van nature beschikt vrijwel elke Steenbok over dergelijke eigenschappen. Dus als je nog eens een duwtje krijgt in dezelfde richting, kun je opgesloten raken in het teveel van deze eigenschappen. Dan ben je niet langer meester over de situatie, maar gevangen in je eigen harnas. Daarom doe je er goed aan om de verzachting op te zoeken. Niet doorzetten tot je je doel voorbijschiet, maar op tijd afhaken. Niet teveel afzien, maar jezelf zo af en toe verwennen. Je emoties niet consequent verbergen, maar delen. Zo af en toe ontspannen, je ambities relativeren. En wat vaker chaos toelaten, omdat daaruit nieuwe dingen ontstaan. Inderdaad, dat wordt nog een flinke uitdaging…

Liefde

Als je het vorige blokje hebt gelezen, begrijp je waarschijnlijk al wat Saturnus betekent voor de liefde. Ben je single, dan ben je niet bereid om ook maar het kleinste beetje ruimte te maken voor een partner, tenzij hij precies past in je drukke schema’s en strakke plannen. En de man die zich daarin schikt, is niet de power guy waar jij van droomt. Dus je zou in 2019 weleens verstrikt kunnen raken in een relatie met een man die eigenlijk niet zo goed bij jou past, maar die zich bijzonder veilig voelt onder moeders rokken. Als Steenbok met een vaste relatie kun je het verwijt krijgen dat je onbereikbaar bent. Je partner wil graag contact, maar je laat hem niet altijd toe in het heilige der heiligen, je hart.

Gelukkig verdwijnt Saturnus in 2020 uit Steenbok, en kan de liefde weer opbloeien. Maar komend jaar breng je door in de ijstijd.

Familie

Als Steenbok ben je buitengewoon beschermend naar je bloedverwanten toe. Jij mag best onaardig tegen ze zijn, maar de rest van de wereld mag geen kwaad woord over ze spreken. Je bewaakt ze uit liefde en uit eergevoel. In 2019 krijg je meerdere keren het verzoek om een familie- of gezinslid uit de narigheid te helpen. Bij wie anders kunnen ze aankloppen dan bij jou? Natuurlijk ga je in op zo’n verzoek, dat zit nu eenmaal in je natuur. Toch kan het zijn dat je te veel op je schouders neemt en dat dit probleem té ingewikkeld is om mee te dealen binnen de familiekring. Wacht niet te lang met het inroepen van hulp. Je kunt jezelf en de ander tekort doen als je in je eentje te lang blijft worstelen met een verantwoordelijkheid die te groot is voor één persoon. Er is niemand die jou iets kwalijk kan nemen. Je doet wat je kan.

Carrière

Een krachtige Saturnus schittert het liefst op de werkvloer. Dus dat is de plaats waar jij in 2019 je triomfen viert. Al je energie en perfectionisme kun je kwijt in je werk. Je klaagt niet als er overgewerkt moet worden en je ziet hoe de offers die je nu brengt, bijdragen aan jouw succes in de toekomst. Moeiteloos visualiseer jij hoe je de top bereikt en dat drijft je prestaties nog verder op. Tenminste, meestal. Er zijn ook momenten waarop je het ineens helemaal niet meer ziet zitten. Vooral als de resultaten langer op zich laten wachten dan je had ingeschat. Dan verlies je alle geloof in jezelf en kun je behoorlijk in een dip raken. Daar krabbel je ook wel weer uit, maar voorkomen is beter. Probeer jezelf minder op te blazen, jaag minder hard achter je ambities aan. Dan val je minder diep. Dus probeer om wat te matigen, want het succes komt sowieso. Dat is met de hulp van Saturnus onvermijdelijk.