Actrice Amy Ryan over serie Sugar: 'Ik vond het verfrissend'

'De setting met een liefde voor het oude Hollywood en film noir trok mij over de streep'

amy ryan

Sugar is een eigentijdse kijk op het aloude privédetective-genre. In de hoofdrol Colin Farrell en de vrouw voor wie hij dreigt te vallen en die een paar geheimen heeft: de Oscar-genomineerde Amy Ryan. Vanuit haar thuisstad New York zoomde ze met Elegance.

Sugar

De naam Amy Ryan doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar je kent haar ongetwijfeld. Ze speelde in The office, kreeg een Oscarnominatie voor Gone baby gone en viel op in Only murders in the building, Beau is afraid en Birdman.

Ze is nu te zien in de nieuwe serie Sugar, van regisseur Fernando Meirelles (Cidade de Deus/City of God) die de serie een trippy gevoel meegeeft. Mede dankzij zijn liefde voor klassieke films noir en de voice-over van de detective – zoals het hoort bij een privédetectiveverhaal – is dit één van de interessantste series bij dit voorjaar. Colin Farrell speelt John Sugar, een privédetective die de mysterieuze verdwijning van Olivia Siegel, kleindochter van de legendarische Hollywood-producent Jonathan Siegel (James Cromwell), moet oplossen. Terwijl Sugar probeert te achterhalen wat er is gebeurd, ontdekt hij een reeks familiegeheimen bij de Siegels. Amy Ryan speelt ex-vrouw van één van de Siegels, Bernie Siegel (Dennis Boutsikaris).

Je hebt veel tv gedaan, maar werkte nog niet eerder met Fernando Meirelles, hoe was dat?

"Hij tilt alles naar een hoger niveau en je wordt gewoon meegezogen in zijn droom. Ik heb onlangs de eerste paar afleveringen gezien en sta echt versteld van wat hij heeft gemaakt. Hij kijkt door onwaarheden heen en brengt zowel een bijzondere, dramatische als visuele wereld op het scherm. Het is geen geheim dat ik niet hou van Los Angeles als stad, maar zelfs ík werd er verliefd op! Het ziet er prachtig en zelfs romantisch uit."

Een scéne uit Sugar (Apple).

Zelf ben je een echte New Yorkse?

"Geboren en getogen in Queens. Nu woon ik in Brooklyn. In een oud gebouw uit 1910 – een prachtig pand, ik zit in de vereniging van eigenaren. Niet glamoureus, maar ik zou niet anders willen. Ik heb de taak om te zorgen dat het onkruid uit de dakgoten wordt gehaald. Onze huismeester doet dat uiteindelijk meestal, maar ik sta doodsangsten uit als ik hem zie balanceren over die rand."

Wat was onderscheidend aan de serie toen je het script voor het eerst las?

"In essentie is Sugar een standaard detectiveserie. Althans, dat lijkt zo. Ik vond het verfrissend dat mijn karakter niet 'de vriendin of vrouw van' was. Ze is haar eigen persoon, met geheimen en problemen. Ietwat gewond, maar hoopvol. En de setting met een liefde voor het oude Hollywood en film noir trok mij over de streep."

Benieuwd naar het hele interview met Amy Ryan? Je leest het allemaal in de gloednieuwe Elegance. Nu in de winkels! 

Personality
  • Jorrit Niels
  • Apple, NL Beeld