Hoe is het mogelijk? Deze 11 sterren hebben nog nooit een Oscar gewonnen

Het zijn niet de minste namen.

Dit weekend is het zover: de felbegeerde en meest prestigieuze filmprijzen ter wereld, de Oscars, zullen worden uitgereikt. Zo'n award in ontvangst nemen is hét doel van Hollywood sterren. Al blijkt het moeilijker dan gedacht om het gouden beeldje te bemachtigen. Onderstaande acteurs en actrices hebben namelijk ondanks vele nominaties nog nooit een Oscar gewonnen. En het zijn niet de minste namen.

Glenn Close

Glenn Close heeft het record als actrice met de meeste Oscar nominaties zonder er ooit eentje te winnen. Ze werd acht keer genomineerd, maar ging nooit met een beeldje naar huis. Zo werd ze maar liefst drie keer genomineerd voor Beste Vrouwelijke Bijrol in de films The World According to Garp in 1983, The Big Chill in 1984, en The Natural in 1985. De vier nominaties daarna waren voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol: in 1988 voor Fatal Attraction, in 1989 voor Dangerous Liaisons, in 2012 voor Albert Nobbs en in 2019 voor The Wife. De laatste keer dat ze naast een Oscar greep, was in 2021 voor de film Hillbilly Elegy.

Will Smith

Will Smith heeft thuis vier Grammy's staan, maar geen enkele Oscar. Hij werd in 2001 genomineerd voor de film Ali, maar verloor van Denzel Washington. In 2006 werd hij voor de tweede keer genomineerd voor The Pursuit of Happyness, maar ging Forest Whitaker met de Oscar naar huis. Dit jaar is de acteur voor de derde keer genomineerd voor Beste Mannelijke Hoofdrol in de film King Richard. Wie weet gaat hij deze keer wél met een Oscar naar huis!

Will Smith in The Pursuit of Happyness

Samuel L. Jackson

Hij is één van de bekendste acteurs ooit, maar werd maar één keer genomineerd voor Beste Mannelijke Bijrol in de film Pulp Fiction in 1995. Martin Landau ging naar huis met die Oscar, voor zijn rol in de film Ed Wood. "Die had ik moeten winnen", vindt Samual nog altijd. Ook snapt hij niet dat hij geen Oscar, niet eens een nominatie, kreeg voor zijn rol in Jungle Fever.

Winona Ryder

Voordat ze de moeder van Will Byers speelde in de Netflix hit Stranger Things, brak Winona Ryder door met haar rol als Lydia Deetz in de film Beetlejuice in 1988. In de jaren '90 was ze in nog tientallen grote films te zien, zoals Edward Scissorhands en Little Women. Voor die laatste werd ze genomineerd in de categorie Beste Vrouwelijke Hoofdrol, maar ze verloor het van Jessica Lange in Blue Sky. Ook werd Winona genomineerd in de categorie Beste Vrouwelijke Bijrol voor The Age Of Innocence, maar toen ging de 11-jarige Anna Paquin er met de Oscar vandoor voor haar rol in de film The Piano.

Ryan Gosling

Het zal je verbazen dat Ryan Gosling, die verschrikkelijk veel rollen op zijn naam heeft staan, slechts twee keer is genomineerd voor een Oscar. Nooit won hij. Er zijn nog altijd veel mensen die niet snappen dat hij voor rollen in Drive, Blue Valentine, en veel meer, nooit is genomineerd.

Michelle Williams

Ondanks dat ze vier keer werd genomineerd, mocht Michelle Williams nooit met een gouden beeldje naar huis. In 2006 werd ze genomineerd voor Beste Vrouwelijke Bijrol in Brokeback Mountain, maar Rachel Weisz ging er met de eer vandoor. In 2011 werd ze genomineerd voor Beste Vrouwelijke Bijrol in Blue Valentine, het jaar daarna voor My Week with Marilyn en in 2017 voor Manchester by the Sea.

Michelle Williams in Manchester by the Sea

Jake Gyllenhaal

Hij behoort tot de meest bekende acteurs, maar toch is Jake Gyllenhaal pas één keer genomineerd voor een Oscar voor zijn rol in Brokeback Mountain. Hij won hem niet. Voor films als Donnie Darko, Nightcrawler en Nocturnal Animals werd hij nooit genomineerd, iets wat fans en film critici nog altijd niet begrijpen.

Johnny Depp

Ook Johnny Depp, die al sinds 1984 in films acteert, heeft geen Oscar in zijn slaapkamer staan. De acteur, die zijn filmdebuut maakte met A Nightmare On Elm Street, werd wel drie keer genomineerd in de categorie Beste Acteur voor rollen in Pirates Of The Caribbean: The Curse Of The Black Pearl, Finding Neverland, en Sweeney Todd. Hij verloor het van Sean Penn, Jamie Foxx, en Philip Seymour Hoffman.

Johnny Depp in Sweeney Todd

Amy Adams

Niet ver achter Glenn Close is Amy Adams met maar liefst zes nominaties, maar geen Oscar. Vijf daarvan waren voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Eén van de eerste rollen waar ze voor werd genomineerd, was als stripper Brenda Strong in Steven Spielberg's Catch Me If You Can in 2002.

Naomi Watts

De Australische actrice werd twee keer genomineerd in de categorie Beste Vrouwelijke Hoofdrol, maar zonder succes. De eerste keer was in 2004 voor haar rol in 21 Grams. Ze verloor het van Charlize Theron. De tweede keer was in 2013 voor haar rol in The Impossible, toen ging Jennifer Lawrence er met de eer vandoor.

Naomi Watts in The Impossible

Bradley Cooper

Bradley Cooper kwam redelijk laat kijken in de filmwereld, namelijk rond 2000. Hij brak pas door in 2005 met zijn rol als Phil in de komedie The Hangover. Hij was echter ook in meer serieuze films te zien, zoals American Sniper en Silver Linings Playbook. Er is geen twijfel over mogelijk dat hij een goede acteur is, want hij werd maar liefst acht keer genomineerd voor een Oscar in verschillende categorieën, zoals Beste Mannelijke Hoofdrol, Beste Bewerkte Scenario, Beste Film en Beste Mannelijke Bijrol. De eerste drie waren allemaal voor zijn film A Star Is Born in 2019. Zijn meest recente nominatie was voor de film Joker.

Bron: EW, CBR, L'Offciël USA, Vogue USA | Beeld: BrunoPress