Morgen is het Bevrijdingsdag: dit is er allemaal te doen

Of je er nu op uit wil of juist liever thuisblijft: er is genoeg te doen.

Bevrijdingsdag

Morgen is het Bevrijdingsdag en vieren we dat Nederland precies 79 jaar geleden werd bevrijd van de Duitse bezetting. Tijd voor een feestje dus, maar wat is er allemaal te doen? We nemen de agenda met je door.

Officiële feestdag

Bevrijdingsdag is sinds 1990 officieel een nationale feestdag, waarvan Nederland er in totaal 11 heeft. Denk aan Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Eerste en Tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag en Eerste en Tweede Kerstdag. Bevrijdingsdag heeft eigenlijk een vergelijkbare status als Goede Vrijdag. Dit is namelijk ook een landelijke feestdag, maar in veel gevallen alsnog een reguliere werkdag. In de meeste cao's staat dat werkgevers verplicht zijn om tijdens lustrumjaren hun werknemers vrij te geven. Elke vijf jaar is er een lustrumjaar. De eerstvolgende is in 2025, dus dit jaar is Bevrijdingsdag geen officiële feestdag. Maar omdat het op een zondag valt, zijn de meeste van ons natuurlijk alsnog vrij.

5 mei-lezing

Elk jaar wordt er op 5 mei door een inspirerende spreker een lezing gehouden. Dat is elk jaar in een andere provincie, en deze keer is Limburg aan de beurt. Lilian Gonçalves-Ho Kang You zal in Roermond een toespraak houden. Zij is jurist, mensenrechtenactivist en voormalig lid van de Raad van State. Het goede nieuws is dat je hiervoor niet de deur uit hoeft; de lezing wordt om 12:00 uur uitgezonden op NPO1.

Bevrijdingsfestivals

Heb je wel zin in een feestje? Dan zijn er genoeg festivals waar je je hart kunt ophalen. De Ambassadeurs van de Vrijheid zijn dit jaar Claude, Flemming, Son Mieux en Wende. Zij vliegen op 5 mei het hele land over om op te treden bij verschillende bevrijdingsfestivals. In totaal zijn dat er veertien. De festivals vinden plaats in Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Assen, Almere, Leeuwarden, Wageningen, Groningen, Haarlem, Roermond, Zwolle, Utrecht, Vlissingen en Rotterdam. De programma's van de festivals vind je hier.

Naast Claude, Flemming, Son Mieux en Wende treden er nog tientallen artiesten op. Denk aan namen als Froukje, Douwe Bob, Danny Vera, Rondé en Suzan en Freek. Dat wordt dus gegarandeerd een feestje!

Lifestyle
  • Bevrijdingsfestivals.nl, Harper's Bazaar
  • Adobe Stock