5 Vragen aan... kunstenares Grace Spiegel

'Ik probeer mezelf te ontwikkelen door voortdurend lessen te blijven volgen, mezelf uit te dagen zowel in materiaal als techniek'

grace

Kunstenares Grace Spiegel presenteert haar grootste solo-expositie op Culinair Landgoed Parc Broekhuizen. De historische plek op de Utrechtse Heuvelrug is het decor voor Touched, een tentoonstelling minimalistische houtskooltekeningen en levensgrote olieverfschilderijen.

1. Hoe zou je je stijl omschrijven?

"Als een tikkeltje rauw en ongepolijst. Verre van perfect, maar dat maakt het juist interessant. Verder is mijn kleurgebruik kenmerkend, waardoor mijn werk zeer herkenbaar is."

2. Heb je een favoriet stuk in de expositie?

"Dat is 'Meisje met het roze jasje', een klein werk. Kwetsbaar en voor mij heel dierbaar. En verschillende tekeningen van de 'linnen series', die tijdloosheid en eenvoud vind ikzelf heel mooi."

3. Wat hoop je dat mensen meenemen na het zien van de expositie?

"Ik las ooit de biografie over Jan Mankes, een kunstschilder. Het boek heette Schilder van tederheid. Ik dacht: inderdaad, dit wil ik met mijn schilderijen uitstralen. Tederheid, sereniteit, tijdloosheid en kwetsbaarheid. Dat gevoel! De expositie heet Touched, dus ik hoop dat mensen dat ook voelen."

4. Je begon je carrière als kunstenares pas tien jaar geleden, maar de interesse was er altijd al?

"Mijn vader was kunstenaar, dus het zit denk ik in mijn genen. Nadat ik mijn zaak (interieurzaak, red.) in Amsterdam verkocht had, kreeg ik wat meer vrijheid. Toen ben ik fulltime gaan schilderen en had ik nooit gedacht dat het zou aanslaan. De creativteit en de vrijheid, daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Iets moois creëren geeft een heerlijk gevoel."

5. Hoe zie je je ontwikkeling in de loop der jaren?

"Ik probeer mezelf te ontwikkelen door voortdurend lessen te blijven volgen, mezelf uit te dagen zowel in materiaal als techniek. De 'linnen series' is daar een mooi voorbeeld van, eenvoud in materiaal en techniek."

Grace Spiegel - Touched: 9 juni – 30 juli Culinair Landgoed Parc Broekhuizen, gracespiegel.com. 

Kunst & Cultuur
  • Jorrit Niels
  • Iris Planting