Dokters onthullen: groeien grijze haren écht sneller terug als je ze eruit trekt?

Aha!

Grijze lokken zijn prachtig, al wordt het niet vaak gekoppeld aan een jeugdige uitstraling. Daarnaast zijn grijze haren nu eenmaal tekenen die horen bij het ouder worden. Hoewel je deze haren er misschien het liefst zo snel mogelijk uit wil hebben, gaan er ook geruchten de ronde dat grijze haren sneller teruggroeien als je ze eruit trekt. Doktors onthullen wat er werkelijk gebeurt.

Grijze lokken

Je bent natuurlijk zo oud als je je voelt, maar naarmate de tijd verstrijkt en onze leeftijd steeds verder oploopt begin je op een gegeven moment toch te merken dat je ouder wordt – en daar horen grijze haren nu eenmaal bij.

Ze zeggen weleens dat wanneer je grijze haren eruit trekt, ze gewoon weer teruggroeien met juist meer grijstinten. Toch moet deze aanname worden ontkracht, volgens doktors. “De kleur grijs verspreidt zich niet als je haar uittrekt”, stelt dermatoloog Dr. Hamdan Absdullah. “Elke keer dat je het eruit trekt, verwijder je echter ook de follikel, dus ik stel voor om het witte haar te laten zitten zoals het is.” Ondanks dat je de groei van grijze haren niet bevordert wanneer je deze eruit trekt, is het goed om te weten dat je de lokken er niet uit moet trekken. Het is belangrijk om te proberen hier vanaf te blijven, omdat het uiteindelijk de follikel en de omliggende haarzakjes kan beschadigen. Bovendien kan het zelfs leiden tot het permanent stoppen van de haargroei in dat gebied. En dat is natuurlijk het laatste wat je wil.

Teruggroeien van grijze haren

Daarnaast legt haarchirurg Dr. Patrick Davis uit dat lokken die je storen er precies hetzelfde uit zullen zien, als voordat je ze eruit trok. “Het haarzakje is eigenlijk het huis van het haartje, gevuld met de kenmerken van het haar dat je hebt verwijderd”, legt Davis uit. “Dus het zal teruggroeien met diezelfde kenmerken.” Ook dermatoloog Dr. Michele Green kan zich vinden in deze woorden. “Zodra de melanocyten van een follikel afsterven, zal er pigmentverlies optreden en zullen er nieuwe grijsgekleurde haren uit de follikel groeien”, deelt ze. “Hoewel het plukken van grijze haren na verloop van tijd tot haaruitval kan leiden, zal het er niet voor zorgen dat er nog meer grijze haren groeien, aangezien er uit een bepaald haarzakje slechts één haartje kan groeien.”

Factoren

Voor de meeste vrouwen is die eerste grijze haar toch wel een moment om bij stil te staan. Hoewel je die eerste vaak het liefst direct van je hoofd af plukt, kun je er op een gegeven moment niet meer tegen vechten. Maar kunnen we eigenlijk voorkomen dat er grijze haren groeien? Deskundigen zijn het erover eens dat de groei van grijze haren van veel verschillende factoren afhankelijk is, zoals leeftijd, genetica of een dieet. “Naarmate we ouder worden, zijn er hormonale veranderingen die ervoor zorgen dat op een bepaalde leeftijd grijs haar verschijnt”, aldus Davis. Om te voorspellen of je later ook een grijze coupe zal krijgen, kun je het beste naar je ouders en grootouders kijken. “Als ze op relatief jonge leeftijd grijs haar hadden, is de kans groot dat jou dat ook overkomt.”

Gelukkig kun je je haar in elke gewenste kleur verven, dus mocht je er nog niet klaar voor zijn, kun je altijd nog even in ontkenning. Het omarmen van je grijze haar is echter ook helemaal hot, dus je natuurlijke haarkleur laten zien mag natuurlijk ook.

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws

restaurants

6 Trucjes van restaurants waardoor je meer uitgeeft

Buiten de deur eten is iets wat velen zien als een luxe gelegenheid, en het kan ook nog eens best prijzig zijn. Want met een flesje wijn (of twee,) een voor-, hoofd- en nagerecht én nog wat fooi toe, loopt zo'n avondje dineren al snel flink in de kosten. Maar wist je dat restaurants ook nog eens gebruik maken van kleine trucjes, waardoor jij onbewust nóg meer geld uitgeeft? Je lees ze hieronder.