Jane Fonda tipt: zo maak je echte vrienden naarmate je ouder wordt

Zo simpel kan het zijn.

Voor sommige mensen kan het lastig zijn om als volwassene vrienden te maken. Dat is inmiddels geen geheim meer en begrijpen we volkomen. Niemand minder dan Jane Fonda tipt hoe je echte vrienden maakt naarmate je ouder wordt.

‘Erg belangrijk voor onze gezondheid’

Dat het soms lastig kan zijn om als volwassene vrienden te maken, weten we als geen ander. Toch is een fijne vriendschap volgens Jane Fonda ‘erg belangrijk voor onze gezondheid’. De 85-jarige Amerikaanse actrice, fitnessgoeroe en politiek activiste heeft dan ook een geweldige tip voor het maken van nieuwe vrienden en het onderhouden van vriendschappen als volwassene, ongeacht je leeftijd.

Nieuwe vrienden

Jane Fonda deelde haar tip in een recent interview met CBS Sunday Morning, waar ze over het onderwerp sprak met collega-acteurs en tevens goede vrienden Sally Field en Lily Tomlin. “Mijn favoriete ex-man, Ted Turner, zei tegen mij: ‘Je maakt geen nieuwe vrienden na je zestigste’. Maar ik denk dat hij het echt heel erg mis heeft”, stelde ze. Volgens de actrice kunnen vriendschappen een blijvende impact hebben, voornamelijk wanneer je je op je gemak voelt om je voor elkaar open te stellen. Goede vriendschappen hebben onwijs veel voordelen. Zo kun je zelfvertrouwen, het gevoel van geluk en verbondenheid vergroten en help je elkaar wanneer nodig.

Tip

Echter hebben sommige mensen moeite om betekenisvol contact te maken met anderen, maar daar heeft Fonda een tip voor. “Je moet opzettelijk zijn”, deelt ze. “Vroeger was ik nooit opzettelijk. Ik zou bijvoorbeeld Sally Field ontmoeten, maar haar niet achtervolgen – nou ja, ik heb jou wel achtervolgd”, vervolgt ze. Maar nu is de vraag: hóe voer je dit uit in de praktijk? Volgens Fonda moet je mensen opzoeken met wie je graag omgaat. “Je moet mensen achtervolgen met wie je bevriend wil zijn, en je moet zeggen: Ik wil opzettelijk je vriend zijn’. En het werkt. Mensen horen dat en blijven dan hangen, en dan ontwikkel je nieuwe vriendschappen.”

Dat Jane Fonda een expert is op het gebied van vriendschappen blijkt wel. Haar vriendin Sally Field vertelde onlangs aan Entertainment Tonight over hun hechte vriendschap die ze al vanaf de jaren 80 hebben. De twee werden vriendinnen toen Fonda ‘letterlijk op haar deur klopte en zei: ‘Kom op, we gaan lunchen.'” In een TED-talk over vrouwelijke vriendschap deelde Fonda dan ook dat haar vriendschappen – voornamelijk die met vrouwen – een centraal element van haar identiteit vormen. “Ik weet niet eens wat ik zou doen zonder mijn vriendinnen.”

Bron: Self | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws