Kunst, theater & muziek agenda: oktober 2023

Er valt een hoop te beleven in oktober!

Kunstliefhebbers, opgelet! Iedere maand verzamelen wij voor jou de exposities, theater- en muziekvoorstellingen die de moeite waard zijn. Hieronder vind je de beste, mooiste en meest besproken tentoonstellingen en voorstellingen die in de nabije toekomst op de agenda staan.

Vergeten Kunstenaar

Na de tentoonstelling over Alma-Tadema organiseert het Fries Museum in Leeuwarden een tentoonstelling over een andere vergeten naam: Christoffel Bisschop (1828 – 1904). We zien hier het leven en de kunst van de in Leeuwarden geboren kunstenaar en zijn vrouw Kate. Van de koninklijke kringen waarin ze zich bewogen tot aan Bisschops facinatie voor het stadje Hindeloopen.

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 7 januari 2024.

Eén van de vele kunstwerken van Christoffel Bisschop.

Kunstroute

Op 14 en 15 oktober is Zandvoort weer het toneel van een unieke kunstroute door het voormalig vissersdorp. De route van Zandvoort Art toont een breed scala aan kunstvormen. Naast exposities tot aan fotografie, muziek en dans. Naast exposities en workshops zijn er ook optredens te zien en presenteren veel kunstenaars eigenhandig hun nieuwe werk.

De kunstroute vindt plaats op 14 en 15 oktober 2023.

De Kunstroute in Zandvoort.

Aan de Amstel

Het Hermitage Museum aan de Amsterdamse Amstel heeft vanaf 1 september het H’ART Museum. Door samenwerkingen met het British Museum, Centre Pompidou en het Smithsonian Art Museum halen ze wereldberoemde kunstcollecties naar Amsterdam. De eerste tentoonstelling heet Julius Caesar – Ik kwam, ik zag en ging ten onder. Deze brengt het levensverhaal van Caesar in beeld. En hoe zien we deze keizer anno 2023? Aan de hand van meer dan 150 stukken onderzoekt het H’ART Museum deze vraag.

Het H’ART Museum is nog te bezoeken tot en met 20 mei 2024.

Een stuk uit de collectie.

PINK

Het Franse Hals Museum in Haarlem presenteert de eerste overzichtstentoonstelling van kunstenaar Pink de Thierry. PINK de Thierry – het leven in kunst is een eerbetoon aan de in februari overleden kunstenaar (pseudoniem van Helena Scheerder). In 1980 werd ze bekend met haar opvallende performances, waarin ze de grens tussen privé en openbaar opzocht. Ze gebruikte haar eigen gezin vaak als middelpunt van haar kunst. Die performances staan centraal en zien we door middel van video, foto en delen van installaties.

De overzichtstentoonstelling is nog te zien tot en met 29 oktober 2023.

Dineren in het Franse Hals Museum in 1989.

November Music

Op verschillende locaties in Den Bosch vindt twaalf dagen lang het internationale November Music festival plaats. Te horen (en zien) is onder meer de Nederlandse saxofoniste Kika Sprangers die een compositieopdracht kreeg voor deze editie en een mix van jazz en kamermuziek maakte. Ook de New Yorkse jazzscene is vertegenwoordigd met gitarist Julian Lage.

Het November Music festival is van 1 november tot en met 12 november.

Julian Lage.

Hollywood

Acteur Jeff Goldblum is in Brussel (Koninklijk Circus) en Amsterdam (Carré) te zien met zijn jazzband, het Mildred Snitzer Orchestra. Tijdens dit concert zijn naast een aantal jazzklassiekers, ook nummers te horen van hun derde album Play well with others, dat eerder dit jaar uitkwam.

Jeff Goldblum is te zien op 15 oktober.

Jeff Goldblum op de piano.

Blind

De internationale gelauwerde toneelschrijfster Lot Vekemans maakt haar regiedebuut met de theatervoorstelling Blind. José Kuijpers en Helmert Woudenberg spelen de hoofdrollen als dochter en vader die in alles lijnrecht tegenover elkaar staan. Hij verwijt haar een gevaarlijk idealisme, zij verwijt hem superioriteit denken. Maar hoe ga je om met die verschillen, kun je dan nog van elkaar houden of elkaar minstens benaderen?

Blind is te zien van 19 oktober 2023 tot en met 15 december 2023.

Blind

Sinds 1923

Disney bestaat dit jaar een eeuw en viert dit met Disney 100 in Concert. Op 28 december brengt een symfonieorkest met diverse artiesten (waaronder Willemijn Verkaik, Vajén van Den Bosch) favoriete en legendarische filmscènes van Disney tot leven. Van Disney-klassiekers tot de recente werelden van o.a. Marvel. De muzikale magie van honderd jaar Disney is in Nederland exclusief in Ziggo Dome te zien.

Disney 100 in Concert vindt plaats op 28 december 2023.

Disney 100 in Concert

DGTL @ Amsterdam Dance Event

Van donderdag 19 tot en met zondag 22 oktober vormt de NDSM-loods weer het decor van de ADE-programmering van DGTL. Verspreid over zes shows genieten zo’n 30.000 bezoekers vier dagen lang van een grootse line-up aan DJ’s en live acts, denk aan: Bicep, Dixon en Stephan Bodzin.

DGTL @ Amsterdam Dance Event vindt plaats op 19 oktober 2023 tot en met 22 oktober 2023.

 

ADE
DGTL

Voorstelling ‘Ons Kind’

Psychologie in Theather kondigt de langverwachte komst van hun nieuwe voorstelling ‘Ons Kind’ aan. Na vier jaar intensieve ontwikkeling, nauwe samenwerking tussen psychologen en theatermakers, belooft ‘Ons Kind’ een onvergetelijke avond uit te worden vol humor, ontroering en diepgaande inzichten. De theatershow nodigt ouders en verzorgers uit om te ontdekken dat ze altijd in staat zijn om hun kind het allerbeste te geven.

‘Ons Kind’ is vanaf 27 oktober 2023 te zien in theaters door heel Nederland.

Ons Kind
Ons Kind

Cultuur snuiven

Een nieuwe kunstenaar ontdekken, je favoriete galerie voor de zoveelste keer bezoeken of plaatsnemen in een prachtig theater; is cultuur snuiven in alle soorten en vormen helemaal jouw ding? Dan kun je hier je hart ophalen. Iedere maand vind je hier op Elegance een nieuwe kunst & cultuur agenda met de nieuwste theatervoorstellingen, must-see exposities en niet te missen muziekvoorstellingen.

Beeld: DGTL

Laatste nieuws