Goud of zilver? Zo kom je erachter welke kleur sieraden het beste bij jou past

En het is heel makkelijk.

PFW - Street Style

Draag jij áltijd zilveren sieraden, of ben je team goud? Of misschien ben je wel fan van de mix & match trend. Dat is gebaseerd op je persoonlijk voorkeur, simpelweg wat je mooi vindt. Maar wist je dat er ook een methode is waarmee je kunt achterhalen welke kleur het beste bij de ondertoon van je huid past?

Ondertoon achterhalen

Er werd nog weleens gedacht dat vrouwen met blond haar het beste kunnen kiezen voor zilveren items en dat gouden sieraden het beste passen bij vrouwen met bruin of zwart haar. Hoewel we dit veel zien, hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Zo speelt je huid, met name de ondertoon van je huid, een grote rol in welke kleur sieraden het mooist bij jou staan.

Erachter komen wat je ondertoon is, is gelukkig niet zo moeilijk. "Om dit te achterhalen hoef je alleen maar een stuk wit papier naast je gezicht te houden", legt make-up artist Sarah-Jane Froom uit aan Stylist. "Als je er dan wat geel of goud uitziet, betekent dit dat je een olijf/gouden ondertoon hebt. Als je er wat rood of roze uitziet, betekent dit dat je een koele ondertoon hebt." Daarnaast kan het ook nog dat je geen van beiden bij jezelf spot. "In dat geval heb je een neutrale ondertoon."

Goud of zilver

Aan de hand van je ondertoon kun je vaststellen welke kleur bij jou past, zo legt Froom uit. "Gouden sieraden staan het beste bij degenen met een olijf of gouden ondertoon en zilver past beter bij koele ondertonen." De make-up artist raadt daarom aan om goed te kijken naar de kleur van je ondertoon om ervoor te zorgen dat je de juiste kleur sieraden draagt. Al gaat het er natuurlijk uiteindelijk om wat jij het mooist vindt.

Kijk naar je pols

Overigens is er ook nog een ander trucje om te achterhalen welke ondertoon je hebt. En die is wellicht makkelijker dan de methode die Froom aanraadde. Zo kun je ook naar de aderen aan de binnenkant van je pols kijken. Zijn die blauw? Dan betekent dit dat je een koele ondertoon hebt. Ogen jouw veins eerder groen? Dan heb je een warme ondertoon. En kun je niet echt onderscheiden of je nu blauwe of groene aderen hebt? Dan kun je vaststellen dat je een neutrale ondertoon hebt. In laatstgenoemde geval heb je overigens geluk. Zowel gouden als zilveren sieraden staan goed bij personen met een neutrale ondertoon.

Rosé

Naast zilver en goud bestaan er natuurlijk ook nog rosékleurige sieraden. Hoewel deze kleur minder vaak gespot wordt, is het een elegante kleur. Rosé staat het beste bij een warme ondertoon en bij mensen met een neutrale ondertoon. Niet zo heel gek, als je erover nadenkt. Zo heb je natuurlijk roségoud en gaan rosé kleurige sieraden perfect samen met gouden jewellery.

Bron: Marie Claire | Beeld: NL Beeld