5 Tips om je werk helemaal los te laten op een vrije dag

Wij delen enkele tips.

Zeker nu we nog altijd vaal thuiswerken, is het nóg moeilijker geworden om werk en privé gescheiden te houden. De verleiding is daarom ook groot om tijdens je vrije dag toch eventjes je mail te checken of je to-do list bij te werken. Hoe je je werk op vrije dagen even helemaal los kunt laten? Wij delen enkele tips.

1. Onderschat de kracht van een out of office nooit

Dat je een out of office moet instellen als je vakantie hebt, dat is voor iedereen klare taal. Zo'n automatische e-mail instellen als je een dagje vrij bent? Dat laten sommigen daarentegen achterwege, maar ook voor die ene vrije dag is het belangrijk om een OOO in te stellen. Wanneer je zorgt dat al je mailcontacten automatisch antwoord krijgen met de mededeling dat je er een dag of paar dagen niet bent – en dus niet beschikbaar bent – weet iedereen waar hij of zij aan toe is en dat ze dus iemand anders moeten benaderen als het dringend is.

2. Breng en houd je collega's op de hoogte

Laat je collega's van tevoren weten op welke dag(en) je niet op kantoor bent, zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Hierdoor vermijd je dat ze je op vrije dagen benaderen, omdat ze nog met dringende vragen zitten. Zorg er in ieder geval voor dat je duidelijke afspraken maakt om zo misverstanden te voorkomen.

3. Laat je bureau netjes achter

Wanneer je bureau schoon en geordend is, is het geen chaos in je hoofd. Hierdoor vertrek je met een veel rustiger gevoel, maar zal je ook merken dat je minder gestrest bent wanneer je weer terugkomt. Kleine moeite, groot resultaat.

4. Zorg dat strikte deadlines zijn behaald

Je loopt vooral te piekeren wanneer de helft van je werk nog niet af is, dus zorg dat je voor je verlof je werkzaamheden met deadlines voor in die periode af hebt of ze aan iemand anders hebt overgedragen. Zo voorkom je dat je op de dag zelf wordt gestoord door collega's met vragen over het project of dat je hier zelf over loopt te tobben.

5. Zet je mail uit en open je laptop niet

Wanneer je al je werkmiddelen thuis hebt, ben je eerder geneigd om toch nog even snel je mail te checken. Hetzelfde geldt voor de mailapp op je telefoon. Probeer je werklaptop uit het zicht te bewaren en deactiveer die e-mailapp van je telefoon – zelfs als je maar een dagje vrij hebt. Die laptop heb je zo weer tevoorschijn gehaald en die app staat ook zo weer aan. Je hebt hard genoeg gewerkt om op een welverdiende vakantie te kunnen, dus geniet er dan ook van!

Bron: Marie Claire | Beeld: Jenny Ueberberg on Unsplash