Dit zijn de grootste interieurtrends van 2023

Interieurexperts geven advies!

Je fijn en trots voelen in je eigen huis is altijd al belangrijk geweest. Maar nu social media zo'n grote rol speelt in ons leven, is interieurdesign nóg belangrijker geworden. Door social media raken we namelijk enorm geïnspireerd. En om je op weg te helpen, zetten wij alvast een aantal interieurtrends van 2023 voor je op een rij.

Duurzaamheid

Who What Wear heeft een handvol interieurexperts aan de tand gevoeld over de interieurtrends in 2023. De interieurexperts komen uit allerlei verschillende 'interieurhoeken', maar delen opvallend genoeg wel dezelfde visie en mening.

"Ik denk dat veel designtrends voor 2023 gebaseerd zullen zijn op duurzaamheid en functie", aldus interieurontwerper en expert Toby Perryman-Payne. "Het is wat minder gericht op 'wat in is', en meer op 'wat goed is voor mijn gezin en huis'. Steeds meer mensen gaan veel meer kijken naar de natuur, de stemming en sfeer en de impact van design op het milieu, die uiteindelijk hun beslissingen creëren."

Patroon clash

"Het combineren van prints is iets wat bijna vanzelfsprekend gebeurt in ruimtes waar mensen zich bewust zijn van duurzamer leven. Toch wordt het nu ook opgemerkt door de grotere ontwerpers en meubelfabrikanten", aldus Perryman-Payne. "Gemengd textiel, contrasterende patronen en verschillende kleuren en texturen geven een heerlijke nonchalante vibe en voegen gezelligheid toe aan elk interieur."

interieurtrends interieurtrends interieurtrends interieurtrends

Samengestelde tafellandschappen

"Creatieve tafellandschappen zijn een geweldige manier om persoonlijkheid toe te voegen aan een kamer. Gebruik bijvoorbeeld een speelse mix van gingham tafelkleden, beschilderd servies en decoratieve kandelaars om een vrolijke sfeer te creëren", adviseert Sarah O'Sullivan, home designer bij John Lewis & Partners.

interieur interieur interieur

Layer verlichting

"Een trend die ook in 2023 zal aanhouden is de 'layer verlichting'. Verlichting die je kunt aantreffen in een boetiekhotel of een landhuis, bijvoorbeeld", aldus Perryman-Payne. "Van hanglampen, tot staande lampen, downlighters en tafel- en wandverlichting, de sfeer die een zorgvuldige verlichtingsstrategie kan creëren is verbazingwekkend."

interieurtrends interieurtrends Interieur

Focus op eten

Matilda Levenborn, verantwoordelijk voor PR en samenwerkingen bij Wall of Art, legt uit dat deze trend in 2022 ook al erg populair was, waardoor we dit in 2023 ook veel gaan terugzien. "Het voelt alsof die trend nog maar net is begonnen, en nog zoveel meer te geven heeft. Er zijn veel vormen en elementen te ontdekken op dit gebied, en ontwerpers beginnen dat steeds meer te realiseren."

interieurtrends interieur interieurtrends

Witte keuken

"Er is in de designindustrie heel veel gesproken over de terugkeer van een fully witte keuken. Het lijkt er daarom ook op dat ontwerpers en hun klanten in 2023 de voorkeur zullen geven aan witte, neutrale keukens. Het is helder, praktisch en tijdloos, en kan worden opgefrist worden met koperwerk en houtaccenten", stelt Perryman-Payne.

interieur interieurtrends interieur

Beeldende silhouetten

"Als we naar de woonkamer kijken, zien we dat we ons dit seizoen laten inspireren door moderne retrostijlen, die een vleugje glamour aan de ruimte toevoegen", aldus O'Sulivan. "Warme, luxe materialen geven een verfijnd gevoel. Het toevoegen van accentmeubilair, in een mix van trendy boucle en donkerder hout, in interessante vormen, werken goed om een harmonieuze inrichting te creëren."

interieurtrends interieur

Sunset shades

"Kleurpaletten met zonsondergang kleuren zullen binnenkort de overhand krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een kleurpalet van verbrand oranje en diepbruin met warme, aardse ondertonen, opgefleurd met perzik, geel en zachtere neutrale kleuren. Deze trend is geïnspireerd op de trend om seizoensgebonden te leven", legt Perryman-Payne uit.

interieurtrends interieur interieurtrends

Hebben de interieurexperts je weten te overtuigen met de interieurtrends voor dit jaar? Sla dan snel je slag en geef je interieur een make-over.

Bron: Who What Wear | Beeld: iStock