Yvon Jaspers: ‘Sinds een jaar ben ik zelf boerin’

"Ik heb elf kippen, de Bianca’s"

Yvon Jaspers (49) Yvon Jaspers kent het boerenleven als geen ander. Ze groeide op in een boerenfamilie en komt voor haar programma’s al zeker 17 jaar bij allerlei boerenbedrijven. En nu is ze zelf boerin, vertelt ze aan Beau Monde.

Varkentjes en een moestuin

In haar programma Onze Boerderij: En Nu Zelf begint de Boer Zoekt Vrouw-presentatrice kleinschalig haar eigen boerderij. Geen onbekend terrein voor Yvon. “Ik kom uit een enorme Brabantse boerenfamilie. We zijn nu met zo’n 120 man”, vertelt ze. “Mijn familie geeft me een warm en rijk gevoel: hier kom ik vandaan, hier hoor ik thuis. Is er nood aan de man, dan staan er 120 mensen voor me klaar.” Een jaar geleden ging ze terug naar haar roots. “Nu ben ik zelf boerin. Ik heb een landje met een koe, een kalfje, drie varkentjes en een moestuin met spruiten, boerenkool, aardappels, bieten, wortels, pompoenen…”

Trots en dankbaar

Ze woont samen met haar man Pieter, met wie ze al 22 jaar gelukkig is. “Hij is de basis van veel van mijn blijmakers. Wij zijn een goed en steady team, kunnen samen de wereld aan.” Ook haar 15-jarige zoon Tijl moet aan het boerenleven geloven. Dochter Keesje (17) is een jaar naar Amerika. “Op haar zestiende vertrok ze, in haar eentje, naar een ander land, een andere cultuur, met een andere taal. Als je kinderen klein zijn, hoop je dat ze ooit zelfstandig, gelukkig en nieuwsgierig de wereld in trekken. Als dat daadwerkelijk gebeurt, voel je je trots en dankbaar.”

Zelfvoorzienend zijn

Wat ze het allerfijnste vindt aan het boerenleven? “Het gevoel te hebben zelfvoorzienend te zijn en te koken met eigen gewassen”, legt ze uit. “Mijn kippen heb ik zelf uitgebroed: van bevrucht eitje naar leghen. Het is een enorme hassle om ze uit dat ei te krijgen en vervolgens in leven te houden. Momenteel heb ik er elf, de Bianca’s. Het voelt als een wonder om elke ochtend te ontbijten met een eitje van een kip die jij zelf hebt uitgebroed.” In haar nieuwe boek Onze boerderij vertelt ze over haar nieuwe boerenleven en deelt ze heerlijke oer-Hollandse gerechten in die iedereen thuis kan maken.

Voldoening

Ook de tv-programma’s die ze maakt geven haar nog altijd veel voldoening. “Onze boerderij heb ik zelf bedacht. Dat je mensen inspireert – dat ze ook een moestuin willen – doet veel deugd. En dan Boer zoekt vrouw. Dankzij dit programma zijn er bijna honderd baby’s geboren. Honderd kleintjes die er niet geweest zouden zijn als wij dit format niet gemaakt hadden. Het maakt me nederig. Wat een eer!”

Bron: Beau Monde | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws