Wil je weten: dit zeggen je nagels over je leeftijd

Toch fijn om te weten.

Ouder worden we allemaal. Dat ga je niet alleen zien aan je haar en huid, maar ook je nagels veranderen. 

Veranderingen

Je nagels kunnen een heleboel vertellen over je gezondheid. In de loop der jaren veranderen je nagels namelijk met je mee. Ze groeien bijvoorbeeld minder snel en de vorm, textuur en kleur kan veranderen. De meeste mensen merken hier voor het eerst iets van rond hun veertigste en het is volkomen normaal. Lees je dit en ben je jouw nagels nu grondig aan het bestuderen? Houd dan rekening met de volgende mogelijke oorzaken.

1. Langzamere groei

Als je ouder wordt, groeien je nagels minder snel. En ook al gaat het om minimale verschillen, je merkt het op een gegeven moment wel. Als je het gemiddelde neemt, groeien je vingernagels ongeveer drie millimeter per maand. Als je goed rekent betekent dit dus dat het zes maanden duurt voordat je nagel vervangen is. Naarmate je ouder wordt, gaat dit nog langzamer. Dit zorgt ervoor dat je vingernagels langer worden blootgesteld aan factoren van buiten. Dit kan er dan ook voor zorgen dat je nagels een andere kleur krijgen en minder sterk worden. Dit komt doordat je lichaam op latere leeftijd minder keratine aanmaakt. En laat dat nou nét belangrijk zijn voor je nagels.

2. Brosser

Onze nagels groeien niet alleen minder snel naarmate we ouder worden, ze worden ook brosser. Dat zorgt ervoor dat ze sneller scheuren, droger worden of afbreken. Ook hier is de verminderde hoeveelheid keratine de oorzaak. De dikte van je nagels kan bovendien ook veranderen. Op wat voor manier dat gebeurt, is moeilijk te voorspellen. Je vingernagels kunnen namelijk zowel dikker als dunner worden.

3. Andere nagelriemen

Ook kunnen je nagelriemen veranderen naarmate je ouder wordt. Heb je bijvoorbeeld last van droge handen? Dan is de kans groot dat je ook last hebt van droge nagelriemen. Als dit het geval is, dan kunnen je nagelriemen omhoog gaan staan. Hierdoor ontstaat er een opening, waar water en organismen in kunnen gaan zitten. Dat kan leiden tot infecties in je nagelriemen. En dat wil je natuurlijk niet!

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws