Triest nieuws: Angela Lansbury overleden op 96-jarige leeftijd

Ze overleed vijf dagen voor 97e verjaardag.

Als Jessica Fletcher in de serie Murder, She Wrote leek actrice Angela Lansbury onsterfelijk. Met een carrière die over bijna acht decennia spande zijn meerdere generaties opgegroeid met de actrice. Laat gisteravond kwam echter het droevige nieuws naar buiten dat de Iers-Britse actrice slechts vijf dagen voor haar 97e verjaardag is overleden.

Vredig

In een statement dat haar familie uitbracht, stelden zij: “De kinderen van Dame Angela Lansbury moeten tot hun verdriet aankondigen dat hun moeder vredig is overleden in haar slaap, thuis in Los Angeles.”

Indrukwekkende carrière

Dame Lansbury heeft over haar lange acteercarrière indruk gemaakt in zowel theaters, als in films en op tv. Zo kreeg ze voor haar rol als Nancy Oliver in de film Gaslight in 1944 al een Oscar-nominatie. Naast een totaal van drie Oscar-nominaties, wist Lansbury zes Tony Awards in de wacht te slepen, en zes Golden Globes. De actrice werd in totaal voor maar liefst voor achttien Emmy’s genomineerd. Lansbury was één van de laatste nog levende sterren van de zogenaamde Golden Age of Hollywood.

Bij het grote publiek is zij vooral bekend door haar rol in de crime-serie Murder, She Wrote. Twaalf seizoenen lang speelde ze schrijfster en onderzoekster Jessica Fletcher, die moord na moord wist op te lossen.

Ook jongere generaties zijn met de actrice opgegroeid. Zo deed Lansbury onder meer de stemmen voor theepot Ms. Potts in Disney-film Beauty and the Beast. Ook was zij de stem van de voormalig keizerin Maria Feodorovna in de animatiefilm Anastasia uit 1997.

Dame

In 2014 werd zij op Windsor Castle geridderd door wijlen koningin Elizabeth. Deze eer ontving Lansbury voor haar diensten voor de theaterkunsten, liefdadigheidswerk en filantropie. Sindsdien mocht de actrice zichzelf een Dame noemen.

Bron: BBC, The Guardian | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws