Carice van Houten openhartig over lichamelijke schaamte: ‘De tijd van naaktscènes is voorbij’

"Wel een beetje gek, dat ik dat zo vaak en zo makkelijk heb gedaan."

Carice van Houten (45) is in heel wat filmscènes uit de kleren gegaan, maar die tijd is voorbij. In de podcast Darmstad FM van Tina de Bruin blikt de actrice terug op die naaktscènes en de gemengde gevoelens die ze er achteraf gezien bij heeft.

Vraagtekens

Van Zwartboek tot Game of Thrones: Carice was in het verleden alles behalve preuts en trok regelmatig haar kleding uit voor een rol. Dat deed ze zonder blikken of blozen, maar heeft er nu toch vraagtekens bij. “Met terugwerkende kracht denk ik weleens: hè, waarom moest ik in die scènes altijd in bad? Waarom moest ik altijd ineens met mijn tieten tegen een glazen plaat aan geduwd worden?” vertelt ze. “Wel een beetje gek, dat ik dat zo vaak en zo makkelijk heb gedaan.”

Relevant

Toen de #MeToo-beweging op gang kwam, begon Carice na te denken over het vele bloot voor de camera staan. Dat vertelde ze eerder eens aan het blad Insider, toen haar gevraagd werd naar de naaktscènes in Game Of Thrones. “Het veranderde mijn perspectief op mijn hele carrière, niet alleen op Game Of Thrones. Ik begon dingen in twijfel te trekken. Niet dat ik bepaalde mensen de schuld gaf, maar mijn blik op het vak evolueerde wel.” Ze maakte duidelijk niet tegen naaktheid op het scherm in het algemeen te zijn, “Maar ik vind wel dat die relevant moet zijn voor het verhaal.”

Voorbij

Naakt op het witte doek verschijnen doet ze niet meer, onder andere door lichamelijke schaamte. Een aantal jaartjes en een kind verder is haar lichaam niet meer wat het geweest is. “Ik zou willen dat ik nu wat dapperder zou zijn. Ik vind mijn lijf vrij weinig aan op dit moment”, zegt de actrice. Ze vindt het nu wel mooi geweest. “Niet dat ik het niet woke vind om mijn borsten te laten zien, ze hoeven er gewoon niet meer uit wat mij betreft”, legt ze uit. “Als je me nu vraagt: ga je nog een naaktscène doen? Dan zeg ik nee. Die tijd is voorbij.”

Bron: RTL, HLN | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws