Ontdek de wereld met een camper

Let's go glamping!

A couple inside their camper van on a beach

Eén van de mooiste vakanties die je kan maken, is een campervakantie. Je pakt je spulletjes in, koffers zijn niet nodig, stapt in en je hebt vakantie. Ga van de snelweg af en rij iedere dag een etappe door Frankrijk, Duitsland of Noorwegen en ontdek zo hoe mooi een land werkelijk is. Verblijf in de wildernis (je hebt toch alle Goboonys bij je) of overnacht iedere dag op een andere camping. Het avontuur wacht als reis of als onderdeel van je reis naar je eindbestemming. Een camper kopen kan best duur zijn, vooral als je nog niet weet of het iets voor je is. Gelukkig kun je via Goboony allerlei campers huren.

Van de gebaande paden

De snelweg is een goede manier om snel met de personenwagen en je caravan van Nederland naar de plaats van bestemming te komen. Eenmaal aangekomen zet je je caravan neer en kan het kamperen beginnen. Een camper biedt je meer de ruimte voor een zwerversbestaan. Ga dus echt van die snelweg af en rij binnendoor door dorpjes, stadjes en natuurgebieden (wel op de weg natuurlijk), terwijl je op weg gaat naar Italië, Spanje of een ander land. Zo zie je nog eens wat.

Ander rijbewijs nodig

Het is heel belangrijk om kritisch te kijken naar welke camper je gaat huren. Vooral als het om je rijbewijs gaat. Wanneer een camper een gewicht heeft lager dan 3500 kilo kun je gewoon met je rijbewijs B achter het stuur kruipen. Maar komt de wagen boven de 3500 kilo dan heb je een C1 rijbewijs nodig. Het is goed om dit van te voren uit te zoeken, want een camper leeg is misschien wel minder dan 3500 kilogram, maar eenmaal gevuld gaat het gewicht er wellicht doorheen. Ga je een camper huren, informeer daar dan goed naar. Besluit je om een C1 rijbewijs te gaan halen, weet dan dat je zowel theorie- als praktijkexamen gaat afleggen en dat je een medische verklaring van goede gezondheid nodig hebt. Het is een aanrader om dit ruim voor je vakantie uit te zoeken en te regelen, maar dan heb je er wel heel veel plezier van, omdat je een grotere camper voor je roadtrip kan huren.

Huis op wielen

Een kampeerauto is gewoon een gemotoriseerd vakantiehuis. In kleinere campers heb je overdag een zitgedeelte waar je ’s avonds een bed van maakt. Andere zijn weer zo ingericht dat je een eigen slaapkamer bij je hebt. De meeste campers zijn uitgerust met een klein badkamertje met een chemisch toilet en een wastafel, anderen hebben er zelfs een eigen douche in. En natuurlijk is er vaak een keukentje met koelkast aanwezig. En dankzij de vele kasten, heb je ruimte genoeg voor kleding, schoenen, spelletjes en boodschappen. Het is goed om van te voren te bedenken wat je mee wil nemen en natuurlijk hoeveel slaapplekken je nodig hebt. Het is sowieso handig om een tentje mee te nemen als extra slaapplaats op een camping.

Voorbereiding

Voordat je op reis gaat en van je vanlife gaat genieten, is het belangrijk om te checken wat je allemaal nog meer nodig hebt voor een campervakantie. Helemaal als het de eerste keer is dat je een camper huurt voor een roadtrip vakantie. Goed voorbereid op reis gaan zorgt dat je onderweg niet voor verrassingen komt te staan. Check of je vergunningen nodig hebt voor de camper in bepaalde landen. Denk hierbij aan milieuvignetten bijvoorbeeld die in Duitsland onder meer nodig zijn. Vraag ook bij het huren van de camper na of deze vignetten al aanwezig zijn voor de kampeerwagen. Heb je nog nooit een chemisch toilet verschoond? Vraag dan of de verhuurder je dit voordoet, zodat je daarbij geen problemen hoeft te verwachten. En lees je goed in, in de regels die voor campers gelden in het land waar je de roadtrip gaat maken.

Neem fietsen mee

Als het mogelijk is, neem dan fietsen mee of huur deze in de buurt van je kampeerplekken onderweg. Het grote voordeel van een camper, reiscomfort en alles bij de hand, kan namelijk lastig zijn als je even boodschappen gaat doen of een uitje in de buurt gaat bezoeken. Om vanaf de camping je vrijer te kunnen bewegen en niet steeds al je hebben en houden mee te slepen, zijn fietsen een goed alternatief. En bovendien kun je dan nog meer van de omgeving ontdekken, want er zijn tevens genoeg plekken waar je met een camper niet kan komen. Zo haal je alles uit je campervakantie.

Beeld: iStock