Deze grote modemerken staken handel in Rusland vanwege oorlog met Oekraïne

Van Chanel en Hermès tot Gucci.

Rusland krijgt steeds meer sancties opgelegd nadat het land een oorlog is begonnen in Oekraïne. Ook grote modemerken, van Chanel en Hermès tot Gucci, besluiten één voor één de handel met Rusland te staken.

Solidariteit met Oekraïne

Op 24 februari begonnen de gewelddadige aanvallen in Oekraïne. Tig landen hebben Rusland sindsdien sancties opgelegd en meerdere merken stopten hun handel in het land. Ter afkeuring van de gruwelijke invasie hebben tal van modehuizen ook laten weten dat ze voorlopig geen handel meer zullen drijven in Rusland.

Staken van de handel in Rusland

Hermès en Richemont (de eigenaar van Cartier) waren de eersten onder de grote modemerken die hun winkels sloten in Rusland en de handel staakten. Al gaf eerstgenoemde geen reden voor de sluiting van diens ketens in de Russische Federatie. Richemont gaf ‘operationele uitdagingen’ als reden voor de sluiting. Evenals zorgen om hun personeel.

Ook Chanel gaf niet veel later op LinkedIn aan de handel met het land tijdelijk te stoppen. “Gezien onze toenemende bezorgdheid over de huidige situatie, de groeiende onzekerheid en de complexiteit om te werken, heeft Chanel besloten om de activiteiten in Rusland tijdelijk te onderbreken.” Het Franse modehuis schreef in het bericht dat de veiligheid van diens personeel voorop staat.

Grote merken

Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) heeft ook laten weten dat het de handel in Rusland tijdelijk staakt, zo bericht Reuters. Het conglomeraat omvat designermerken als Christian Dior, Fendi, Givenchy, Marc Jacobs, Stella McCartney en Celine. De in totaal 124 winkels in Rusland van LVMH zullen tijdelijk hun deuren sluiten. Wel liet het bedrijf weten dat het de 3.500 medewerkers in Rusland zal blijven uitbetalen tijdens de sluiting.

Kering liet afgelopen vrijdag ook weten dat het de handel in het Europese land staakt. De multinationale holding heeft de merken Saint Laurent, Gucci, Bottega Veneta, Balenciaga, Alexander McQueen en Kering Eyewear in diens portfolio. Ook het Britse merk Burberry liet weten diens winkels in Rusland tijdelijk te sluiten.

Roep om sluiting

De grote namen staken de handel met Rusland nadat shoppers hierop aandrongen tijdens Fashion Week. Dit om hun steun te betuigen tegenover Oekraïne. Vervolgens gaf Louis Vuitton op Instagram aan dat het 1 miljoen euro zou doneren aan de vluchtelingen, maar dit was volgens hun volgers op social media niet genoeg. “Stop selling in Russia” was een reactie die veelvuldig werd achtergelaten onder de post.

Bron: Marie Claire | Beeld: BrunoPress