Victoria Koblenko: 'Het meest surrealistische gesprek uit m’n leven volgde...'

Het conflict rondom Rusland en Oekraïne gaat Victoria Koblenko aan het hart.

Het conflict rondom Rusland en Oekraïne gaat Victoria Koblenko aan het hart. De actrice, die is geboren in Oekraïne, uit haar zorgen op social media. "Het meest surrealistische gesprek uit m’n leven volgde..." 

Surrealistisch gesprek

"Vanochtend werden we wakker gebeld door nieuwszenders. Kiy kroop bij ons in bed en zag hoe we op telegram kanalen de live video’s zagen van tanks, raketten en eerste slachtoffers", schreef ze op Instagram op de dag dat Rusland Oekraïne binnenviel. "Het meest surrealistische gesprek uit m’n leven volgde. Want wat zeg je als je kind vraagt ‘wat is oorlog ?’" vraagt ze zich af.

"Kiy maakte natuurlijk een plan dat goede ridders z’n vriendjes in Kiev zouden beschermen, maar ‘goede ridders’ zullen moeten doden om te voorkomen dat ze zelf doodgaan. Ik proefde die woorden toen ik ze uit sprak en ik werd er onpasselijk van", vervolgt ze. Ze laat weten dat ook zij en haar moeder tot op het laatste moment dachten dat het nooit zo ver zou komen. "Mijn hart gaat uit naar de alle Oekraïners en Russen die niet gekozen hebben om ‘goede ridders’ te zijn. It’s time to be brave."

Tekst gaat verder onder de foto.

Stress

Zowel Victoria als haar partner Evgeniy Levchenko, beiden uit Oekraïne, spreken zich in de media veelvuldig uit tegen de inval van Rusland in Oekraïne. Ze hebben veel familie en vrienden in hun geboorteland wonen. "We staan ermee op en gaan ermee naar bed. Soms schrik ik om vier uur 's nachts wakker en kijk ik op mijn telefoon. Wat is er aan de hand? Wie heeft wat gedaan? Elk bericht dat ik krijg zorgt voor stress", aldus Evgeniy in een interview met NRC. "Het leven van Nederlanders gaat door, dat weet ik heus wel, maar ik kan nauwelijks in- en uitademen door de situatie."

Demonstratie

Victoria, Evgeniy en hun zoontje stonden gisteren op de Dam om te protesteren tegen de oorlog in Oekraïne. "Er liep een man voorbij en hij vroeg: 'En? Denk je dat het Kremlin hier onder de indruk van is?' Die illusie koester ik allerminst. Ik was hier vandaag om mijn eigen geweten. En het was te gek om te zien dat er een groot collectief geweten op de been was in Amsterdam."

Bron: Telegraaf, NRC, Instagram | Beeld: Brunopress, Instagram