3 Geweldige redenen om aan yoga te doen

Werken, sporten, shoppen voor mooie damesschoenen, tijd doorbrengen met vrienden en familie... Het leven is druk. Des te belangrijker om regelmatig te ontspannen. Yoga geldt al jaren als dé ultieme oefening voor rust. Maar uit onderzoek is gebleken dat er nog veel meer goede redenen zijn om aan yoga te doen. We bespreken er drie, lees je mee?

1. Je hebt minder kans op een depressie

Uit onderzoek van de Universiteit van Boston blijkt dat er een groot bijkomend effect is als je regelmatig op de yogamat staat: het zou een depressie kunnen voorkomen of verminderen. Aan het onderzoek deden dertig mensen tussen de 18 tot 64 jaar mee die allemaal met een depressie kampen. De helft van deze deelnemers kreeg drie keer per week een yogales van negentig minuten, aangevuld met vier thuissessies van dertig minuten. De andere groep deed twee groepslessen per week en drie thuissessies per week. Zij deden dus ook actief yoga, maar net iets minder dan de eerste groep. Na drie maanden bleek dat de deelnemers uit beide groepen 50 procent minder last hadden van hun depressie. Conclusie: méér yoga is dus beter. De wetenschappers denken dat yoga een goede manier zou kunnen zijn om een depressie te verminderen, omdat het anders dan medicatie weinig bijeffecten heeft.

Maar let op. Voordat je je hele week vol met lessen plant: de onderzoekers bevelen ondanks de uitkomst van het onderzoek aan om maximaal twee keer per week naar yoga te gaan, als je last hebt van mentale problemen. Dat komt doordat de deelnemers aangaven dat ze de grote hoeveelheid yoga wel als een uitdaging beschouwden - en dat kan wellicht weer averechts werken.

2. Yoga maakt je een leuker mens

Je bent natuurlijk al een leuk mens, maar lekker veel yogaoefeningen doen zouden het alleen nog maar beter maken. En dat wil natuurlijk iedereen! De 'Nieuwe Yogaschool' in Amsterdam hield een enquête onder 1.000 mensen die gemiddeld twee keer per week yogaoefeningen doen. De uitkomst was verrassend positief: mensen die wekelijks yogaoefeningen doen, ondergaan een verandering in hun karakter en in hun levensstijl. Van de groep geeft ruim 92% aan dat het beoefenen van yoga hen vriendelijker heeft gemaakt en meer zelfvertrouwen gegeven heeft. Bovendien hebben zij nu een gezonder eetpatroon. Voor Johan Noorloos, directeur van de Nieuwe Yogaschool, is deze uitkomst precies wat hij had verwacht. "Yoga heeft duidelijk een positieve impact op je leven. Je onderzoekt met lichaamshoudingen tegen welke grenzen je aanloopt en hoe je daar mild mee omgaat. Dit vertaalt zich direct naar het dagelijkse leven. Door milder naar je zelf te leren kijken, word je ook vriendelijker voor anderen", legt hij uit. Wij zijn overtuigd!

3. Je bespaart je geld

Yoga doet sparen. Echt waar. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die yoga beoefenen later minder kosten hebben aan gezondheidszorg. Het onderzoek werd gepubliceerd in Plos One. Er werden meer dan 17.000 mensen vier jaar lang gevolgd. Maar liefst 4,500 van die mensen volgden een programma aan het Benson-Henry Institute for Mind Body Medicine dat bestond uit yoga, meditatie en mindfulness. De andere groep was een controlegroep. Bij beide groepen werd gecontroleerd hoe vaak ze gebruik maakten van gezondheidszorg. Gemiddeld genomen maakte de groep die het yoga programma volgde 43 procent minder gebruik van de gezondheidszorg dan de andere groep. Dat kan betekenen dat iemand die yoga, meditatie of mindfulness training doet wel zo'n 640 tot 25000 dollar per jaar kan besparen. Dat is niet niks! Hoe dat kan? Stress zorgt nu eenmaal voor veel gezondheidsproblemen zoals depressies en angststoornissen, maar ook rugpijn, hoofdpijn, slapeloosheid en nog veel meer. Volgens een studie die in 2013 in JAMA Internal Medicine werd gepubliceerd heeft 40 tot 60 procent van de doktersbezoeken met stress te maken. Dus meer yoga = minder stress = minder kosten aan gezondheidszorg.

Bron: Happy in Shape, Time, Health | Beeld: iStock