Schrijfster Janet Skeslien Charles: ‘Met gevaar voor eigen leven gingen ze door’

Verhuizen naar Frankrijk als onderwijzer, op dag één de man van je leven ontmoeten, en eindigen in Parijs als succesvol schrijfster. Elegance sprak Janet Skeslien Charles over haar nieuwe boek, De bibliotheek van Parijs. 'Met gevaar voor eigen leven gingen ze door.'

De bibliotheek van Parijs

Schrijven heeft altijd al in Janet gezeten. 'Voor mijn tiende verjaardag kreeg ik een dagboek van mijn tante. Daar schreef ik al verhalen en herinneringen in. Dingen die me opvielen', vertelt ze. Het eerste boek dat ze schreef was Bruid op Bestelling, de laatste kwam dit jaar uit: De bibliotheek van Parijs.

Het boek speelt zich af in Parijs in 1939. Hoofdpersoon Odile Souchet is net begonnen aan haar droombaan bij de Amerikaanse bibliotheek in Parijs, maar wanneer de nazi’s de stad bezetten verandert alles. De bibliotheek blijft open, maar de Joodse bezoekers zijn niet meer welkom. Odile en haar collega’s riskeren hun leven door hun Joodse abonnees zelf de boeken te brengen. Wanneer Odile ontdekt dat haar vader, een politieman, nauw betrokken is bij het handhaven van het naziregime, raakt zij in een groot persoonlijk conflict.

Dappere vrouwen

Janet legt uit hoe ze op het idee voor het boek kwam: 'Ik werkte in Parijs als programma-manager voor de Amerikaanse Bibliotheek. Daardoor had ik veel contact met schrijvers die ik uitnodigde voor avonden in de bibliotheek. Een van mijn collega’s deed een studie naar bibliotheken tijdens de oorlog en had er zelfs een soort expo van gemaakt. Daar heb ik zoveel dingen geleerd.'

'Met dit boek wilde ik vertellen over de dappere vrouwen, zoals directrice Dorothy Reeder en Gravin de Chambrun, die de bibliotheek open en draaiende hielden tijdens de oorlog en zelfs met gevaar voor eigen leven, tijdens de bezetting, boeken bleven bezorgen aan Joodse leden', vertelt ze.

Schrijverstip

Ook een boek schrijven? Dan heeft Janet nog wel een tip. 'Oefenen. Hoe meer je schrijft, hoe beter je wordt. Plus: zoek mensen die in hetzelfde schuitje zitten aan wie je je teksten kunt laten lezen. Want een manuscript gepubliceerd krijgen kan jaren duren, dus dan is het een stuk gezelliger als je kameraden hebt en elkaar kunt motiveren', zegt ze. 'En, iets wat mij ook altijd helpt: lees veel en lees gevarieerd. Beperk je dus niet alleen tot de grote klassiekers, vaak geschreven door witte mannen, maar lees ook verhalen van schrijvers met een andere achtergrond dan jij.'

Het hele interview lees je in de nieuwe Elegance die nu in de winkel ligt. Wil je liever niet de deur uit? Bestel hem dan HIER.

Bron: Hilde Veeren | Beeld: Miss Paris Photo

Laatste nieuws

restaurants

6 Trucjes van restaurants waardoor je meer uitgeeft

Buiten de deur eten is iets wat velen zien als een luxe gelegenheid, en het kan ook nog eens best prijzig zijn. Want met een flesje wijn (of twee,) een voor-, hoofd- en nagerecht én nog wat fooi toe, loopt zo'n avondje dineren al snel flink in de kosten. Maar wist je dat restaurants ook nog eens gebruik maken van kleine trucjes, waardoor jij onbewust nóg meer geld uitgeeft? Je lees ze hieronder.