Deze zee is perfect voor een zeilvakantie

Lees ook

Tal van mogelijkheden

Noem 'm de zee van de mogelijkheden, want de Adriatische Zee is zeer veelzijdig. Een van de landen die aan het water ligt, is Kroatië. Een land met een 6278 kilometer lange kust waar je 1244 eilanden, kleinere eilandjes, rotsformaties en klippen vindt én waar duizenden natte en droge ligplaatsen voor het hele jaar en moderne jachthavens gehuisvest zijn voor, of je nu een jacht wilt huren of zeilcursus wilt volgen, de ultieme vakantie op het water.

Doordat de kustlijn zo breed is en er zo veel interessante natuur te vinden en te ontdekken is, zijn er tal van mogelijkheden om de kust te verkennen. Elegance ligt enkele mogelijkheden uit.

Zeilen

Wie wil zeilen, is afhankelijk van de wind. Zodoende zijn de beste jaargetijden om te varen het late voorjaar en vroeg in de herfst, want dan is niet alleen de wind gunstig, maar ook de temperaturen gematigd en is de zee rustig. Wat de wind betreft, wordt er in Kroatië meestal gevaren bij de koude, droge noordoostelijke burawind, de vochtige zuidenwind jugo, of de krachtige noordenwind burin.

Aangezien de Kroatische kust zo uitgestrekt is, liggen er aan de Adriatische Zee een grote hoeveelheid kustplaatsjes waar vandaan je naar een andere fraaie plek kunt zeilen, om zo een bijvoorbeeld zevendaagse zeiltocht te ondernemen.

Zadar

Je zou bijvoorbeeld kunnen starten vanuit Zadar, de stad die haar Zee-orgel en haar zonnewijzer over de hele wereld bekend hebben gemaakt, om vanuit daar allerlei eilanden te verkennen. Als er geen bora-wind voorspelt is, kun je vanuit dit vertrekpunt het beste de steven naar het noordwestelijke deel van het eiland Dugi Otok richten en vaar je in een dag via de Tri Sestrice-eilandjes naar de Sakarun baai in Dugi Otok waar je uitzicht hebt op de open zee en prachtig wit zand. Extra leuk: naast de eilandjes en mooie baai, zie je ook de imposante vuurtoren Veli Rat.

De volgende dag weer terug zeilen? Dat kan, maar zoals eerder beschreven zou je ook de tocht voort kunnen zetten langs nog veel meer eilanden om uiteindelijk op de zevende dag de baai Luka van eiland Vrgada te verlaten en via het eilandje Galešnjak weer koers te zetten richting Zadar.

Andere boten

Wie het zeilen nog niet zo goed onder de knie heeft, zou uiteraard kunnen kiezen voor een andere boot. Zo kun je aan de Kroatische kust allerlei moderne jachthavens waar je een jacht huren en andere rondreizen kunt maken of vaarroutes kunt volgen. Gooi onderweg je anker uit en geniet van de stilte en rust om je heen, of spring het water in om kennis te maken met onderwatervissen of stadjes te verkennen en daar de beroemdste vuurtorens te bezoeken.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Jouw ideale reis uitstippelen of meer te weten komen over de zee(routes) en watersport bij de Kroatische kust? Klik hier.

Laatste nieuws

5x zalig eten in de Italiaanse hoofdstad

5x Zalig eten in Rome

Eten is onderdeel van de Italiaanse cultuur en waar kan dat beter dan in de eeuwenoude stad Rome? Daarom zetten we onze vijf favoriete restaurants op een rij voor de lekkerste koffie of een bord heerlijke pasta.
8x items die je niet mag vergeten tijdens je zakenreis

8 Items die je nooit mag vergeten tijdens een zakenreis

Vaak wil je tijdens een zakenreis zo min mogelijk spullen meenemen, maar deze acht dingen mogen absoluut niet ontbreken. Want ondanks dat het inpakken van een koffer makkelijk lijkt, toch blijkt het erg stressvol en worden deze dingen vaak vergeten.

Zie ook

5x zalig eten in de Italiaanse hoofdstad

5x Zalig eten in Rome

Eten is onderdeel van de Italiaanse cultuur en waar kan dat beter dan in de eeuwenoude stad Rome? Daarom zetten we onze vijf favoriete restaurants op een rij voor de lekkerste koffie of een bord heerlijke pasta.
Bali beu? 5x minder bekende Indonesische eilanden

Bali beu? 5x Minder bekende, maar net zo mooie Indonesische eilanden

In totaal telt Indonesië ruim 16.000 eilanden. Toch kiest bijna iedereen er voor om vakantie te vieren op slechts één eiland; Bali. Ben jij de toeristen daar (ook) helemaal beu en wil jij graag vakantie vieren op een minstens zo mooie plek? Bekijk dan onze vijf alternatieven hieronder.
Parijs

De verborgen parels van Parijs

Audrey Hepburn zei het ook in de film Sabrina: ‘Paris is always a good idea.’ Of je nu een romantisch weekendje weg, of een cultuur- slash modetrip met vriendinnen in het vooruitzicht hebt, Parijs is de place to be. Elegance ging je voor en selecteerde haar favoriete adressen in de lichtstad. On y va!