Strand, natuur & cultuur: dit is waarom je op vakantie wil naar Kroatië

Advertisement

Kroatië is een populaire vakantiebestemming en dat is niet voor niks. Het land wordt als één van de veiligste vakantiebestemmingen beschouwd, is prachtig én betaalbaar. Er is veel cultureel werelderfgoed, de natuur is waanzinnig en de stranden adembenemend en soms nog onontdekt. Tijd dus om je volgende trip te plannen met als bestemming: Kroatië

Op vakantie

Kroatië is een heel diverse vakantiebestemming. Of je nou wil relaxen op het strand, wil genieten van de natuur of de vele historische bezienswaardigheden wil zien, het is allemaal mogelijk. Het is dichtbij, maar ver genoeg om er echt even tussenuit te zijn. Perfect om naartoe te vliegen, maar ook makkelijk te bereiken met de auto. 'Vorig jaar ging ik op vakantie naar Kroatië. Het was er heerlijk en ik voelde me er veilig. Ik ga dit jaar weer', aldus vakantieganger Romana Prkić. Meer weten? Lees mee!

‘Van een rustig kiezelstrand tot een populair zandstrand, er is zoveel keus!’

Zon, zee en strand

'De ene dag gaan we naar een rustig en afgelegen kiezelstrand, de andere dag naar een groot en populair zandstrand. Er is zoveel keus!' laat Aya (51), een Nederlandse vakantieganger, weten. Daar kunnen vast veel mensen zich in herkennen, want de stranden op Kroatië zijn fantastisch en zorgen er ieder jaar weer voor dat veel vaste bezoekers terugkeren naar het land.

Er is werkelijk voor ieder wat wils als het op de stranden aankomt. Van lange zandstranden waar veel te doen is en drukke beach bars voor de party animals tot verborgen onontdekte pareltjes waar je ultiem kunt ontspannen. Van romantische stranden en familiestranden tot avontuurlijke stranden. Maar ook surfers, nudisten en natuurliefhebbers voelen zich op een van de vele stranden helemaal thuis. Bij het stadsstrand Banje in Dubrovnik zit je bijvoorbeeld dichtbij de levendige straten en wat meer afgelegen stranden vind je op de eilanden Korčula en Lastovo. Is zand niet jouw ding? No worries, in Kroatië zijn vooral kiezel- en rotsstranden, bijvoorbeeld die in Brela.

De mooiste stranden

Extra bijzonder is dat een aantal van de Kroatische stranden behoort tot de mooiste ter wereld. Dat geldt bijvoorbeeld voor de stranden op het eiland Brač met hun prachtige gladde witte kiezels, het zandstrand Sakarun op Dugi otok of het Rajska plaža (Paradijsstrand) in Lopar op het eiland Rab.

Benieuwd welke stranden je écht niet mag overslaan? Een greep uit onze favorieten.

1. Strand Sakarun
Dit zandstrand in de provincie Zadarska is zo mooi, dat het tot de bekendste stranden van Kroatië hoort. Een magische plek met wit zand en herlderblauw water, wat wil je nog meer?

2. Strand Pasjača
Dit strand in Konavle werd in 2019 uitgeroepen tot een van de 10 beste stranden van Europa. Een klein en wat moeilijk bereikbaar strand, maar dan heb je ook wat.

3. Strand Stiniva
Een verborgen strand omringd door hoge rotswanden strandje op het eiland Vis. Het is vanuit de open zee bijna niet op te merken en je bereikt het strand na 20 minuten afdalen via een zwaar geitenpad. Maar als je er eenmaal bent…

4. Strand Rajska plaža
Dit is het grootste en meest bekende strand van maar liefst 1,5 km lang. Sinds 2003 wordt het strand opgesierd door de Blauwe vlag, het internationale symbool voor kwaliteit, goede milieubescherming en veiligheid.

Benieuwd naar meer stranden? Klik hier.

‘Kroatië is mijn favoriete bestemming om te kamperen’

Kamperen

'Ik zet mijn tent ieder jaar ergens anders neer, al heb ik natuurlijk wel een aantal favoriete plekken. Het mooiste? Dat ik 's ochtends mijn tent open rits en meteen de blauwe zee zie', aldus Lydia (35), een doorgewinterde kampeerder die ieder jaar van Nederland naar Kroatië reist. Zij is niet de enige, want steeds meer Nederlandse kampeerders ontdekken de schoonheid van Kroatië en kiezen er daarom voor om daar hun tent op te zetten en te slapen onder de sterren. Omringd door de heldere blauwe zee, prachtige natuur en warmte van de zon. Ook deskundigen benoemen Kroatië een van de beste kampeerbestemmingen in Europa.

Er zijn honderden verschillende kampeerplekken, dus genoeg keuze. Van familievriendelijke mini-campings tot grotere vakantieparken. De moderne en gastvrije campings zijn van alle gemakken voorzien en vrijwel altijd aan de zee of het strand.

Glamping

Krijg jij stuiptrekkingen bij de gedachte aan slapen in een tent? Kies dan voor luxe kamperen oftewel, glamping! 'Mijn vriend wilde kamperen, ik niet. Gelukkig vonden we glamping als tussenweg. Kamperen, maar dan luxe, het was onvergetelijk', vertelt Elisa (42). Op de moderne high-end campings kun een stacaravan, huisje, bungalow of zelfs appartement huren en vind je alle faciliteiten waar je maar van droomt. Comfortabel en luxe, maar toch met de feeling van kamperen in de natuur.

De beste regio's om te kamperen? Take notes:

1. Istrië
Istrië is het grootste Kroatische schiereiland en zit vol met wijn- en olijfolieroutes. Er is zowel cultuur en natuur als veel entertainment. Ook dé plek voor foodies want er is een enorm aanbod aan eten en wijn.

2. Split
Hier komen natuur en cultuur samen. Het is the place to be als je zoveel mogelijk cultureel werelderfgoed van UNESCO wilt bezoeken. Van het Paleis van Diocletianus in Split tot het veld van Stari Grad en het historische stadscentrum van Trogir.

3. Zadar
Dit is de grootste historische regio van Kroatië en het thuisland van vele natuurparken met een waanzinnige schilderachtige kust van meer dan duizend kilometer. Een aanrader is het Nationaal Park Paklenica waar je de indrukwekkende canyons kunt zien.

Meer regio's ontdekken? Klik hier.

Veilig reizen

In verband met Covid-19 heeft Kroatië verschillende maatregelen genomen, zodat iedereen van een zorgeloze vakantie kan genieten. Zo zijn er bijvoorbeeld inreisvereisten. Meer info vind je hier.

Laatste nieuws