Vijf moderne bibliotheken in Europa

Na vijf historische, delen we vandaag vijf moderne bibliotheken in Europa die een bezoek waard zijn.

Vijf moderne bibliotheken in Europa

Vijf moderne bibliotheken

1. Centrale bibliotheek Oodi - Helsinki, Finland

De gloednieuwe centrale bibliotheek van Oodi in Helsinki, die eind 2018 werd onthult, kon niet anders dan op deze lijst staan. Dit is meer dan alleen een bibliotheek, je kunt het al zien aan de futuristische architectuur, waardoor het gebouw er vanuit sommige hoeken uitziet als een golfslag en vanuit andere als een echt schip! De imposante drie verdiepingen tellende structuur is volledig gemaakt van glas en hout en is niet alleen een meesterwerk uit Finse architectuur, maar ook ecologisch verantwoord. Hier kan je studeren, werken, gewoon een bezoekje brengen met vrienden, evenementen organiseren en zelfs 'je kunst uitdrukken'. Alles lijkt erop dat het de moeite waard is om dit gebouw te bezoeken op een steenworp afstand van het centrum.Klik hier voor meer informatie. 

2. Stadsbibliotheek am Mailänder Platz - Stuttgart, Duitsland

De nieuwe stadsbibliotheek in Stuttgart is geopend in 2011 en ontworpen door de Koreaanse architect Eun Young Yi. Het gebouw is opgebouwd in negen niveaus en vier verdiepingen en is een echte hidden gem! Van buiten zou je het niet zeggen door de grijze kubusvormige structuur, maar het belangrijkste kenmerk is de moderne en minimalistische stijl van binnen, met een witte kleur die het interieur doordringt. De symmetrische entree en wenteltrap, met een oppervlakte van 20.200 m², bieden vanuit alle hoeken zicht op het interieur, waardoor de 'grote witte kubus' een gebouw is als geen ander!Klik hier voor meer informatie. 

3. Wirtschaftsuniversität Bibliotheek - Wenen, Oostenrijk

Veel mensen kennen de prachtige nationale bibliotheek van Wenen, met zijn barokke stijl en majestueuze kamers, maar als je op zoek bent naar iets moderns, dan hebben we hier iets wat de moeite waard is: de universiteitsbibliotheek van de Universiteit van economie. Op de universiteitscampus, op een steenworp afstand van de Donau, staat dit futuristische gebouw met zes verdiepingen, dat dateert uit 1898, waar de meest moderne persoon jaloers op kan zijn. Na een brandstichting in 2005, waarbij een deel van de bibliotheek werd verwoest, heeft het atelier van Zaha Hadid Architects het gebouw gerenoveerd. Het interieur met kronkelende bewegingen en heldere ramen lijken van een andere planeet afkomstig te zijn en zijn zeker een bezoek waard.Klik hier voor meer informatie. 

4. Koninklijke Bibliotheek - Kopenhagen, Denemarken

De koninklijke bibliotheek van Kopenhagen, ook bekend als de 'zwarte diamant', is een echt neo modern juweel, gelegen in het historische centrum, met uitzicht op de zeestraat van Øresund. Het is gebouwd in 1999 en een uitbreiding van de oude bibliotheek. Het is één van de belangrijkste gebouwen in de stad. De zwarte kubus betovert aan de buitenkant met zijn schuine lijnen, glanzend zwarte graniet en glas oppervlak, terwijl het aan de binnenkant verleidt met zijn kronkelige lijnen, brede ruimtes en roltrappen. Naast de zeven verdiepingen kunnen op het terras maar liefst 600 personen vertoeven, tijdens bijvoorbeeld concerten of toneelstukken.Klik hier voor meer informatie. 

5. Universiteitsbibliotheek van Warschau - Warschau, Polen

De laatste moderne bibliotheek op de lijst is een andere universiteitsbibliotheek, in Warschau om precies te zijn. Deze bibliotheek bevindt zich in het hart van de stad en werd gebouwd in 1816, hoewel het gebouw in 1999 in gebruik werd genomen. De nieuwe bibliotheek is modern en kleurrijk. Het heeft ook een terras met vier verschillende tuinen. De façade is omringt met ingegraveerde blokken met geschriften in verschillende talen, waaronder ook van Plato in het Oudgrieks en een in het Oud-Pools. De schoonheid van dit gebouw heeft de bibliotheek talrijke onderscheidingen opgeleverd. De buitenkant van het gebouw is in gepatineerd koper en de groene planten wildernis 'klimt' omhoog langs de grote ramen.Klik hier voor meer informatie. 

Bron: Holidu