5 vragen aan... actrice Cailee Spaeny

De actrice is in de huid gekropen van Priscilla Presley in de film Priscilla.

Cailee Spaeny

Sofia Coppola's nieuwste is Priscilla. Gebaseerd op Priscilla Presley's biografie Elvis & Me. Cailee Spaeny (Mare of Easttown) speelt de hoofdrol als Priscilla. De film zal de carrière van de rockster door haar ogen bekijken, dus veel van de glamour is verdwenen. We spraken met Spaeny via Zoom.

1. Wat trok je aan in de rol van de vrouw die bij de meeste mensen uitsluitend bekend staat als 'de vrouw van'?

"Allereerst Sofia Coppola. Zij is de eerste regisseur die mij ooit helemaal omver heeft geblazen met een film. Op mijn veertiende zag ik haar film The Virgin Suicides. Ik was volledig perplex omdat iemand mijn verdriet en de diepte van mijn gevoelens begreep, de emoties van een tiener. Voor het eerst was ik geïnteresseerd in wie er achter de camera stond en bestudeerde ik de filmografie grondig. Dat was de eerste keer dat ik film niet alleen als entertainment begreep, maar dat ik gefascineerd raakte door het maken van films."

2. Wat wist je al van Priscilla?

"Eigenlijk wist ik niets van haar verhaal. Het was echt interessant omdat ik ben opgegroeid in een gezin dat van Elvis houdt, we gingen naar Graceland voor gezinsvakanties. Ik kom uit het zuidelijke Midwesten, dus Elvis heeft zoveel gewicht. Hij is Amerikaanse royalty. Ik wist dat Priscilla de vrouw van Elvis was en ik kende de iconische foto's van hun bruiloft, maar ik wist niets van haar verhaal. Dat is wat zo spannend was aan deze reis. Dat Priscilla deel uitmaakte van het maken van de film was ongelooflijk, maar dat maakte het ook zo zenuwslopend. Er was zoveel druk om het goed te doen, niet alleen voor de film, maar ook voor haar."

3. Hoe was het contact met haar?

"Plots zat ik tijdens de lunch tegenover een lid van een soort Amerikaans koningshuis. Ik was zo verlegen dat ik haar nauwelijks durfde aan te kijken of iets te zeggen. Tot ze op een gegeven moment, wat voelde als een eeuwigheid, vriendelijk vroeg: 'Wil je mij ook wat vragen stellen?' Uiteindelijk was ze zo open en genereus."

4. Was er iets dat je vooral van haar wilde weten?

"Veel details uit haar leven. (lacht) Ik wilde recht doen aan haar en haar verleden. We hebben elkaar een paar keer ontmoet en ik heb alles over haar in me opgenomen en geïnstalleerd. Ze heeft heel lang geen interviews gegeven, slechts een kort interview, acht jaar na de dood van Elvis."

5. Wat hebben jullie uiteindelijk geprobeerd te vertellen?

"We probeerden de waarheid op het scherm te brengen en mensen zelf te laten beslissen hoe ze over de relatie denken. De films die ik het meest interessant vind, zijn de films waarbij je vragen blijft stellen, of het nu om jezelf gaat of om de mensen met wie je de film hebt gezien. Dat is het meest interessante aan films: je gaat met mensen in gesprek."

Priscilla is nu te zien op MUBI.

Personality
  • Jorrit Niels
  • NL Beeld