5 vragen aan... schrijfster Trix van der Vleuten

Tijdens haar carrière – en haar persoonlijke ervaring als moeder – viel het haar op dat vrouwelijke rolmodellen in kinderboeken veel minder vaak voorkomen dan mannelijke. Daarom schreef debuterend schrijfster Trix van der Vleuten het boek May for president, waarmee ze meisjes wil inspireren om groot te dromen en hun potentieel te benutten. Elegance stelde de Trix 5 vragen. 

Trix

1. Wat heeft je ertoe aangezet om kinderboeken te gaan schrijven? Was dat altijd al een droom van je?

"Tijdens een herfstvakantie was ik 'De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen' aan het voorlezen aan mijn dochter Loiz, een boek dat mijn zoons ook geweldig vinden. Toen bedacht ik me ineens: waarom lees ik geen avonturenboek met een meisje in de hoofdrol? Ik ging op zoek, maar ontdekte dat er nauwelijks zulke boeken waren. Daarom besloot ik er zelf een te schrijven. Hoewel het niet altijd mijn droom was, ben ik heel blij dat deze nu is uitgekomen 😊"

2. Je benadrukt thema’s als vrouwelijk leiderschap en klimaat in May for President. Waarom wilde je juist deze onderwerpen aan kinderen introduceren?

"Deze thema’s zijn enorm relevant in deze tijd. Terwijl het Jeugdjournaal en Kinderen voor Kinderen deze onderwerpen al aankaarten, zijn er maar weinig kinderboeken die dit doen. Ik denk dat het waardevol is om hierover in gesprek te gaan met je kinderen, en dit boek biedt daar een speelse ingang voor. Er is ook een lespakket beschikbaar voor scholen, ontwikkeld met mensen uit het onderwijs, dat deze thema’s klassikaal willen bespreken."

3. Hoe voelt het om je eigen dochter te zien opgroeien in een wereld waarin nog steeds ongelijkheid tussen meisjes en jongens bestaat? Beïnvloedt dat je schrijverschap?

"Het beïnvloedt mijn schrijverschap niet direct, maar het was wel de aanleiding voor het schrijven van dit boek. Ik hoop dat zowel meisjes als jongens op jonge leeftijd leren dat verschillende perspectieven de wereld beter maken. Als dit boek daaraan kan bijdragen, zou dat geweldig zijn."

May for President

4. Wat zijn de reacties van kinderen, en misschien ook van ouders, op May for President die je het meest zijn bijgebleven?

"De reacties die me het meest zijn bijgebleven zijn: "Waarom is dit boek niet eerder geschreven?", "Wat een geluk dat Kamala Harris nu presidentskandidaat is!" en "Wat een prachtige illustraties!" Het mooiste compliment was misschien wel dat kinderen die het cadeau hadden gekregen het direct begonnen te lezen."

5. Is er een onderwerp dat je ooit nog onder handen zou willen nemen? 

"Misschien in de toekomst nog een nieuw project, ik sta zeker open voor suggesties. Mijn grootste droom nu is om 'May for President' als film te zien verschijnen. Dus als Netflix of Pixar nog op zoek is naar een goede familiefilm dan weten ze me te vinden 😉"

May for President ligt nu in de winkels.