5 vragen aan... actrice Cynthia Addai-Robinson

Cynthia Addai-Robinson (39) speelt Queen Regent Míriel in Prime Video’s reusachtige Tolkien-adaptatie Lord of the Rings: Rings of Power. Het tweede seizoen is nu te zien en Elegance zoomde met de hoofdrolspeelster. 

Cynthia

1. Wat was je introductie tot de schrijver Tolkien?

"Ik ben niet per se een fan van zijn werk sinds mijn jeugd, dus de films van regisseur Peter Jackson waren voor mij de introductie. Ik kan me niet eens herinneren wanneer ik voor het eerst van The Hobbit heb gehoord, of van die boeken in het algemeen. Toen ik deze rol kreeg, wilde ik een idee krijgen van Tolkien zelf. Wat hem inspireerde om dit hele landschap van karakters, talen en werelden te creëren. Dus las ik de biografie die Humphrey Carpenter schreef over hem."

2. Wat haalde je daaruit?

"Ik was nieuwsgierig naar wat Tolkien had gedreven tot de personages en verhaallijnen die hij heeft gecreëerd. Ik ben absoluut nieuw in deze wereld en het was enorm de moeite waard om me hierin te verdiepen. Het heeft iets in mij aangewakkerd. Soms wordt je verbeeldingskracht als volwassene niet meer aangemoedigd. Er kan een soort cynisme optreden. Alleen al het excuus hebben om jezelf onder te dompelen in iets heel fantastisch, voelt in veel opzichten bijna kinderlijk."

3. Wie is jouw personage Míriel voor jou?

"Een koningin, een leider, die zich zeer bekommert om de gevolgen van elke beslissing die ze namens haar volk neemt. Er is een besef dat elke keuze die wordt gemaakt uiteraard groter is dan haarzelf, of zelfs het volk. Wat ze beslist, heeft in de toekomst verstrekkende gevolgen voor de samenleving als geheel. Het is die aloude wijsheid: ‘Zwaar is het hoofd dat de kroon draagt’. Er is dat verantwoordelijkheidsgevoel, een oprecht verlangen om te doen wat goed is, zonder noodzakelijkerwijs te weten wat dat betekent."

4. Merk je, met de ervaring die je hebt, dat de rollen die je speelt meer inhoud hebben gekregen?

"Het is momenteel een heel opwindende tijd om te zien op welke verschillende manieren vrouwen worden geportretteerd. Je hoeft je niet meer te beperken tot de rol van vriendin of vrouw. Míriel is iemand met een geschiedenis. Ze laat zich niet door haar verleden tegenhouden en gebruikt het niet als excuus. Dat is cool en voelt echt en herkenbaar. Het is geweldig om de kans te krijgen om een sappige vrouwelijke rol te spelen en andere dingen te ontdekken dan de stereotypische vrouwelijke personages."

5. Hoe bijzonder zijn je tv-rollen voor jou?

"Vaak consumeren mensen verhalen wanneer ze een gevoel van troost nodig hebben, of als een kans om te ontsnappen. Als ik reacties krijg van mensen die zeggen: “Ik heb je show bekeken toen ik een aantal maanden in het ziekenhuis lag” of “Ik zag je in een serie toen ik in Afghanistan was gestationeerd”, dan zijn dat de momenten waarop mensen de tv echt inzetten om zich verbonden te voelen. Het ontroert mij altijd als ik besef dat iedereen een serie gebruikt voor verschillende behoeften in zijn leven."

The Lord of the Rings: Rings of Power seizoen 1 & 2 zijn nu te zien op Prime Video.

Personality
  • Jorrit Niels
  • NL Beeld