Het beste van Parijs Fashion Week

De bekende modemaand komt langzaam tot een eind. Een maand lang werden in de vier modehoofdsteden van de wereld de meest memorabele shows gehouden. We blikken terug op de afgelopen weken met een reeks artikelen waarin de shows uit de modehoofdsteden centraal staan. We eindigen met de Franse hoofdstad en geboorteplaats van vele modehuizen: Parijs.

Het beste van Parijs Fashion Week

De merken

Tijdens de Parijse modeweek wordt de crème de la crème van de oudste modehuizen geshowd. Denk aan Hermès, Dior en Givenchy, maar ook dromerig Celine en romantisch Valentino. Op de laatste dag vinden nog veel grote shows plaats, waaronder die van Chanel in de ochtend en Louis Vuitton in de middag. Één ding is in ieder geval zeker, de modemaand wordt met een knaller afgesloten. 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door GIVENCHY (@givenchyofficial) op

Christian Dior

Het oude Franse modehuis met Italiaanse modeontwerpster Maria Grazia Chiuri aan het hoofd, koos voor een heel ‘natuurlijke’ omgeving. Zij lieten de modellen tussen bomen lopen in een geheime tuin aan de rand van de stad. Rieten hoeden, bloemen en lange rokken gemaakt van raffia waren de rode draad in de collectie. Tuinen en de natuur zijn al langer een inspiratiebron voor Dior en deden ook deze keer weer hun intrede. 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Dior Official (@dior) op

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Dior Official (@dior) op

Chanel

Na het overlijden van Karl Lagerfeld afgelopen februari, nam Virginie Viard het stokje over. Na jarenlang samengewerkt te hebben met Kaiser Karl, gaat zij op eenzelfde manier verder. De nieuwe collectie werd wederom in het prachtige Grand Palais gepresenteerd, waar de modellen wandelden over de Parijse daken.  Net zoals het decor, was de collectie ook om van te genieten. Ruiten, strepen, roze, rushes en ook  bloemen waren verwerkt in de collectie. Niet in de vorm van een print, maar door deze op een jasje te spelden. In tegenstelling tot veel andere shows, was Chanel minder gefocust op duurzaamheid en meer op de Franse hoofdstad. De kleuren, prints en het decor bevestigden dit. 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Financial Times Fashion (@financialtimesfashion) op

Valentino

De eerste twaalf modellen die flaneerden over de catwalk waren volledig in wit gehuld. “Ik wilde graag werken met iets universeels, terug naar de essentie van vormen en volume”, vertelde hoofdontwerper Pierpaolo Piccioli. De grote gouden accenten die waren aangebracht bij de accessoires en make-up kwamen op deze manier nog mooier uit. Na de eerste twaalf modellen gekleed in wit, werden deze afgewisseld met neon groen en fluoriserend roze ontwerpen. Pas na de eerste twintig modellen begon de show met aardse kleuren, veren en jungle prints. Piccioli zocht zijn inspiratie, net zoals veel andere ontwerpers, in de natuur. 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Valentino (@maisonvalentino) op

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Valentino (@maisonvalentino) op

Celine

De Celine vrouwen zijn in vergelijking met de afgelopen show van Saint Germain naar Saint Tropez gegaan. Een gepolijste versie van de hippie look, spijkerbroeken en prachtige accessoires. Ook hier veel aardse kleuren, bloemen en een jaren zeventig uitstraling. De collectie is geïnspireerd op de 'It' girls uit die tijd zoals Brigitte Bardot en Jane Birkin. De Parijse attitude van Je Ne Sais Quoi was hier het leidmotief. De derde collectie van Hedi Slimane was een waar succes vol prachtige tijdloze items die iedere vrouw wel in haar kast wil hebben.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Vogue Paris (@vogueparis) op

Parijs

Ook deze week kende veel hoogtepunten. Denk aan het decor voor de Saint Laurent show gemaakt door Bureau Betak aan de voet van de Eiffeltoren. Honderden spotlights en een prachtig verlichte toren waren het perfecte decor voor de avondshow. Naomi Campbell sloot de show. 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door SAINT LAURENT (@ysl) op

Naast Campbell waren er nog meer opvallende modellen die als laatste de catwalk mochten verlaten. Model Leon Dame sloot de show bij Maison Margiela en had een wel heel extravagant loopje. Het Duitse model had van tevoren zijn loopje op hakken al ingestudeerd, maar de avond voor de show werd pas besloten dat hij het daadwerkelijk ging doen. Het publiek verwachte geen semiagressief mannelijk Duits model met een zigzag-loopje. Dit wordt nu al gezien als het meest memorabele loopje van de hele modemaand.  

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Leon Dame (@leondame) op

Nog meer spektakel op de catwalk: de Franse influencer Marie S'Infiltre verstoorde de Chanel show door de runway te bestormen en tussen de modellen te gaan lopen. Na een paar passen gezet te hebben, werd ze van het podium af gebonjourd door model Gigi Hadid en een aantal andere modellen. Dit was niet de eerste show die de Franse crasht. Eerder liep ze ook al ongevraagd mee in een lingerie show van Etam.